/ Szív CT vizsgálat

Szív CT vizsgálat

A szív működésének szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen állapotban vannak a szívizomzatot ellátó artériák, az un. koszorúserek. A szív CT vizsgálat olyan modern képalkotó diagnosztikai eljárás, melynek segítségével pontos képet kaphat az orvos a páciens koszorúereinek állapotáról.

A szív CT képes kimutatni a koszorúerek falán kialakuló meszes plakkokat, kezdődő szűkületet, így van lehetőség időben észlelni a kezdődő elváltozásokat és megkezdeni a szükséges életmódváltást, orvosi terápiát.

Mit érdemes tudni a szív működéséről?

A szív keringési rendszerünk központja, a két tüdőfél között, a szegycsont mögött helyezkedik el. Folyamatos, ritmusos összehúzódásaival biztosítja a test különböző részeinek vérellátását. A szív felépítését tekintve egy összetett üregrendszerű, izmos tömlő. Függőlegesen két részre osztja egy izmos válaszfal, illetve a jobb és a bal fél is két részre tagolódik: felül helyezkednek el a pitvarok, alul pedig a jobb és a bal kamra.

A szervezet által elhasznált, széndioxidban gazdag, oxigénben szegény vér a gyűjtőerekből, a vénákból érkezik a jobb pitvarba, és a jobb kamrából a tüdőartérián keresztül jut a tüdőbe. A tüdőből az oxigénnel feldúsult vér a pulmonális vénákon át jut a bal pitvarba. A vérkörnek ezt a részét nevezzük kis vérkörnek. A bal pitvarból a szív bal kamrájába kerül az oxigénnel telített vér. Innen indul a nagy vérkör és az artériák szállítják a szervekbe (agy, gyomor, máj, vese stb.) és szövetekbe, illetve az érhálózatba, hajszálérhálózatba a friss, oxigénben gazdag vért. A szív különböző üregei között „szelep” funkcióval bíró billentyűk helyezkednek el.

A jobb pitvart a jobb kamrától, a bal pitvart a bal kamrától elválasztó szívbillentyűk szerepe, hogy a vér kizárólag a megfelelő irányba áramoljon. Természetesen a szív megfelelő működéséhez is oxigén és energia szükséges, ezt szintén a véráram biztosítja. A szívet tápláló artériákat koszorúereknek nevezzük, épségük elengedhetetlen a kielégítő szívműködéshez. A szívet ellátó koszorúerek szűkülete felelős a szívizom vérellátásának csökkenéséért, az oxigénhiányos állapot szélsőséges esetben a szívizom részbeni elhalásához is vezethet.

A meszes plakkok észrevétlenül fejlődhetnek évtizedekig is, első tünetként akár infarktus is jelentkezhet. A szív CT vizsgálata nagyon fontos diagnosztikai eszköz, hiszen minimális sugárterhelés mellett pontos felvételek készíthetőek a szív ereinek állapotáról. Különösen a kontrasztanyagos szív CT vizsgálat ad részletes helyzetjelentést a szív állapotáról.