/ A prosztata CT vizsgálata

A prosztata CT vizsgálata

Az Európai Uniós átlaghoz képest, Magyarországon gyakrabban okoz halálos végkimenetelt a prosztata daganatos megbetegedése. A kedvezőtlen statisztika prózai oka az, hogy az érintett férfiak hazánkban túl későn fordulnak szakorvoshoz panaszukkal. A magyar férfiak kevéssé egészségtudatosak, a férfi egészség kérdésköre pedig sok helyütt még mindig tabunak számít. Az időben elvégzett urológiai szűrővizsgálat, és képalkotó diagnosztikai eljárás (CT vizsgálat) életet menthet!

Milyen panaszok és tünetek utalhatnak a prosztata rákos megbetegedésére?
A prosztata (dülmirigy) a férfiak gesztenye méretű és alakú, mindössze 20 g súlyú szerve, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el és kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. A prosztatarák tünetei hasonlóak lehetnek a dülmirigy jóindulatú elváltozásai (prosztatagyulladás, benignus prosztata megnagyobbodás) okozta panaszokhoz. A szűrővizsgálatok szerepe ezért is kiemelt jelentőségű, hiszen az idejében felállított diagnózis a terápia sikerességét jelentősen befolyásolja. A mai modern, fájdalommentes diagnosztikai eljárások és képalkotó vizsgálatok (CT vizsgálat) kombinációjával, gyorsan és pontosan el lehet különíteni a daganatos megbetegedést a prosztatát érintő egyéb kórképektől.
Az alábbi tünetek jelentkezése esetén javasolt minél előbb szakorvoshoz fordulnia:
• gyakori, sürgető vizelési inger,
• véres vizelet-, vagy ondóürítés,
• akadozó vizeletürítés,
• váratlan libidócsökkenés, szexuális aktivitás megváltozása.
Akkor is érdemes felkeresni orvosát, ha a panaszok egy része jelentkezik és az életminőséget (még) nem befolyásolja jelentősen! Mivel az életkor is rizikófaktora a prosztatarák kialakulásának, így 55 éves kor felett az egészségügyi szűrővizsgálatok körébe mindenképp érdemes beiktatni a prosztata szűrővizsgálatot is.

A prosztata CT vizsgálata
A modern képalkotó diagnosztikai eljárások hatékonyan segítik elő a prosztatarák szűrést, illetve a pontos diagnózis felállítását.  A prosztata CT vizsgálatakor, a kismedencéről is pontos képet kap a szakember, kontrasztanyagos eljárás esetén pedig pontos stádium meghatározásra is sor kerülhet.