/ A prosztata CT vizsgálata

A prosztata CT vizsgálata

Az Európai Uniós átlaghoz képest, Magyarországon gyakrabban okoz halálos végkimenetelt a prosztata daganatos megbetegedése. A kedvezőtlen statisztika prózai oka az, hogy az érintett férfiak hazánkban túl későn fordulnak szakorvoshoz panaszukkal. A magyar férfiak kevéssé egészségtudatosak, a férfi egészség kérdésköre pedig sok helyütt még mindig tabunak számít. Az időben elvégzett urológiai szűrővizsgálat, és képalkotó diagnosztikai eljárás (CT vizsgálat) életet menthet!

Milyen panaszok és tünetek utalhatnak a prosztata rákos megbetegedésére?
A prosztata (dülmirigy) a férfiak gesztenye méretű és alakú, mindössze 20 g súlyú szerve, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el és kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. A prosztatarák tünetei hasonlóak lehetnek a dülmirigy jóindulatú elváltozásai (prosztatagyulladás, benignus prosztata megnagyobbodás) okozta panaszokhoz. A szűrővizsgálatok szerepe ezért is kiemelt jelentőségű, hiszen az idejében felállított diagnózis a terápia sikerességét jelentősen befolyásolja. A mai modern, fájdalommentes diagnosztikai eljárások és képalkotó vizsgálatok (CT vizsgálat) kombinációjával, gyorsan és pontosan el lehet különíteni a daganatos megbetegedést a prosztatát érintő egyéb kórképektől.
Az alábbi tünetek jelentkezése esetén javasolt minél előbb szakorvoshoz fordulnia:
• gyakori, sürgető vizelési inger,
• véres vizelet-, vagy ondóürítés,
• akadozó vizeletürítés,
• váratlan libidócsökkenés, szexuális aktivitás megváltozása.
Akkor is érdemes felkeresni orvosát, ha a panaszok egy része jelentkezik és az életminőséget (még) nem befolyásolja jelentősen! Mivel az életkor is rizikófaktora a prosztatarák kialakulásának, így 55 éves kor felett az egészségügyi szűrővizsgálatok körébe mindenképp érdemes beiktatni a prosztata szűrővizsgálatot is.

A prosztata CT vizsgálata
A modern képalkotó diagnosztikai eljárások hatékonyan segítik elő a prosztatarák szűrést, illetve a pontos diagnózis felállítását.  A prosztata CT vizsgálatakor, a kismedencéről is pontos képet kap a szakember, kontrasztanyagos eljárás esetén pedig pontos stádium meghatározásra is sor kerülhet.

Tájékoztatás a COVID-19 járványügyi vészhelyzettel kapcsolatban

 

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Raditec Kft. az emelkedő Covid esetszámok ellenére is folytatja betegellátó működését.

Az ellátás zavartalansága és a járványveszély csökkentése érdekében megelőző intézkedéseket vezettünk be a hozzánk forduló páciensek és dolgozóink egészségének és biztonságának megóvására.

Ennek következtében kérjük, hogy a következő kérdéseket figyelmesen olvassa el, és amennyiben valamelyik feltétel teljesül, kérjük, hívja intézetünket vagy jelezze e-mailben, hogy a vizsgálata nem elvégezhető, és egyeztessünk új vizsgálati időpontot:


- Járt-e koronavírussal fertőzött országban? (14 napon belül)

- Érintkezett-e a környezetében olyan személlyel, aki fertőzött területen járt, vagy megbetegedett? (14 napon belül)
- Volt-e lázzal járó megbetegedése az elmúlt 14 napban?
- Volt-e száraz köhögéssel, nehézlégzéssel járó megbetegedése, tapasztalt-e hirtelen kezdetű szaglásvesztést, ízérzés hiányát vagy ízérzés zavarát az elmúlt 14 napban?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikével kapcsolatban magára ismer, kérjük ne induljon el, hanem egyeztessen új vizsgálati időpontot!


A fentiek mellett további korlátozásokat vagyunk kénytelenek bevezetni:


- Az Intézetben az orr-szájmaszk szabályszerű használata – szájat és orrot egyaránt takaró – mellett kötelező a legalább 1,5 méteres távolságtartás a betegek között.

- Az Intézetben csak és kizárólag az a páciens tartózkodhat, akinek az adminisztrációja, vizsgálata folyamatban van.
- Ez alól kivétel kiskorú gyermek, illetve mozgáskorlátozott személy hozzátartozója.
- További kivétel a mentőszolgálat tagjai, amennyiben beteget szállított ellátásra, hatósági, rendvédelmi szervek dolgozói.

Hozzátartozó, indokolt esetben – kizárólag orvosi engedéllyel – tartózkodhat az Intézetben.

Az Intézet recepcióján lehetőség van kézfertőtlenítésre, kérjük használják!

A kötelező higiéniai szabályok be nem tartása esetén az intézetnek joga van a vizsgálat elvégzését megtagadni!

A Raditec Kft. továbbra is hangsúlyt fektet a kiemelt betegellátásra, de ehhez szükségünk van az Önök segítségére és megértésére is.

Kérjük vigyázzanak ránk, hogy a továbbiakban mi is tudjunk vigyázni Önökre!


Megértésüket köszönjük!


Raditec Kft.