/ MR Vizsgálatok

MR Vizsgálatok

Mágneses rezonancia vizsgálat (MR)
Az MR (angolul: MRI Magnetic Resonance Imaging) egy különleges és bonyolult képalkotó eljárás, amellyel képek készíthetők a belső szervekről. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva, hatalmas külső mágnes segítségével történik.

Az eljárás során testünk hidrogén atommagjait használjuk a képkészítéshez, amelyek rádióhullámok besugárzása által a vízben kötött protonokkal történő kölcsönhatás során készülnek. A berendezés a kölcsönhatás során bekövetkező változás idejét és egyéb paramétereit alakítja át képi információvá.

A beteget elektromágneses térbe helyezik, majd a test atommagjait rezgésre kényszerítik rádióhullámok segítségével, amelyek így jellegzetes jeleket adnak. Ezeket a jeleket a gép átalakítja és háromdimenziós kép formájában jeleníti meg. Az MR vizsgálat nem használ röntgensugarat, hanem a mágneses tér és az igen magas rádióhullámok segítségével hoz létre részletdús anatómiai képeket.

A vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és például kisgyermekek vizsgálata során is rizikómentesen alkalmazható.

A különböző szövetek különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető. Ábrázolható sok eltérés, amely a szervek szöveti szerkezetét megváltoztatja. Ilyenek a daganatok és azok áttétei, gyulladásos folyamatok, vérellátási zavarok. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak, így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének.

Vizsgálható az agy, a hasi szervek, gerinc, a csontok és izületek, valamint a mellkasi nagyerek környezete. A vizsgált testrésztől függően a felvétel elkészítése 10-90 percet vesz igénybe.

Az általános radiológiában az MR-nek köszönhetően egyértelműen javult a mozgásszervi, gerinc és lágyrészek képalkotó diagnosztikája. A mozgásszervi diagnosztika óriási előrelépést tett az MR vizsgálatok által. Például a korábban csak operatív módon (arthroscopiával) végzett térd meniscus szakadás ma már gyorsan, a beteg megterhelése nélkül kimutatható. A gerincoszlop vizsgálatánál a multiplanáris ábrázolás által sokkal jobban lehetséges a porckorong előboltosulás kiterjedését meghatározni. Az MR az egyéb klinikai szakok esetében, mint például a neurológia, belgyógyászat vagy kardiológia (szívdiagnosztika) is egyre fontosabb szerepet játszik.

A neurológiában az agyi gyulladási gócok ezzel az eljárással már korai stádiumban kimutathatóak. Az érrendszeri diagnosztika is forradalmát éli az MR-angiográfia által. Ma már lehetőség van invazív angiográfiai vizsgálatok nélkül medenceartériák, veseartériák, illetve a koponya artériáinak a rövid idő alatt történő áttekintésére. Többféle agyi MR vizsgálat létezik. Mindegyik módszerhez ugyanazt a készüléket használják, a vizsgálatok közti különbség az eltérő szoftverben rejlik.

A funkcionális MR-rel kimutatható, hogy mely agyterületek aktívak egy feladat végrehajtása közben, legyen az olvasás, írás, emlékezés, számolás vagy egyszerűen csak egy végtag megmozdítása. E módszer alkalmazható továbbá bizonyos területeken koncentrálódó kémiai anyagok kimutatására is, így az agydaganatok elkülöníthetők az agytályogoktól. A perfúziós MR-rel meg lehet becsülni egy bizonyos agyterület véráramlási viszonyait.

A diffúziós MR-t hirtelen kialakult folyadék felhalmozódás (ödéma) kimutatására lehet alkalmazni.

A RADITEC Kft-ben egy 2005-ben üzembe helyezett modern, többféle szoftverrel rendelkező GE Signa Excite 1.5T berendezés működik. Emellett 2015-ben egy újabb gépet is üzembe helyeztünk: GE Signa Explorer 1,5 T. Ezzel e géppel lehetőség van a test minden régiójában diffúzió súlyozott felvételeket készíteni, ami a daganat kutatásban nyújt nagy segítséget.

Újdonságként bármelyik régióban iv. kontasztanyag nélkül tudunk jó minőségű angiográfiás vizsgálatot végezni.

A vizsgálat menete:
A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik.
A vizsgálati helyiségben állandó erős mágneses tér van. Mielőtt a beteg belép ebbe a térbe, meg kell győződnie róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén (ruházatában, ékszerei között, szemüveg) vagy szervezetében (pacemaker, művégtag, műfogsor, fémkapocs, fémsín).

Ezek a fémtárgyak ugyanis a mágneses térben elmozdulhatnak, felforrósodhatnak, működésük károsodhat.
Minden ilyen tárgyat a vizsgálóhelyiség melletti vetkőzőben kell hagynia.

A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni.

Az asszisztens a vizsgálni kívánt testrészre helyezi a második mágneses tekercset.

Helyezze el karjait maga mellé, lélegezzen nyugodtan és egyenletesen. Ha fél vagy szorongást érez mikrofonon keresztül beszélhet az asszisztenssel, aki folyamatosan hallja és egy speciális üvegablakon keresztül látja Önt. Ezután a betegnek már mozdulatlanul kell feküdnie a vizsgálat végéig.

A vizsgálat közben erős berregő, zúgó hang hallható, amelynek elviseléséhez a beteg fejhallgatót vagy füldugót kap. A vizsgálat megkezdése előtt minden betegnek egy tájékoztatót kell elolvasni és az abban feltett kérdésekre válaszolni. Amikor a vizsgálat elkezdődik a vizsgáló ágy megmozdul a nagy méretű henger alakú mágneses tekercs belseje felé.

A vizsgálathoz intravénás kontrasztanyag adása válhat szükségessé. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgenvizsgálatnál használt anyagok. Allergiás reakciót igen ritkán okoz. Ez az anyag a felvételek kontrasztosságának fokozását segíti, mivel ezt az anyagot az erős mágneses tér kevésbé vonzza.

Kontrasztanyag adásának hozzájárulásáról a betegnek vizsgálat előtt írásban nyilatkoznia kell. Az MR vizsgálat semmiféle fájdalommal nem jár.

A vizsgálat időtartama 20-90 perc.

Szükséges előkészületek:
A vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A beteg ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek. Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni (klausztrofóbiája) van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. Terhesség nem kizáró ok MR vizsgálat elvégzésére.

FONTOS!: MR és CT berendezéseinknél 120 kg a súlyhatár. 120 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.

MR enterográfia
Olyan speciális hasi MR vizsgálat, amely során a vékonybeleket specialis kontrasztanyaggal töltjük fel ( a betegnek 1,5 l Mucofalk oldatot kell meginnia). Ezek után hasonfekve készítünk speciális szekvenciákat több síkban, melyek közül a koronalis síkú felvételek a hagyományos, szondával végzett enterográfiához hasonló képet adnak.

Ezzel a vizsgálattal lehetővé válik a vékonybelek gyulladásos folyamatainak kimutatása.

Crohn betegségben a folyamat kiterjedtségét, a környező zsírszövetek gyulladását, a betegség aktivitására utaló fokozott érellátást, a betegség szövődményeit ( tályog, fisztula) tudjuk pontosan meghatározni sugárterhelés nélkül.

Fejfájás szűrés
A fejfájás leggyakoribb okai: gyulladásos betegségek (arcüreg gyulladás), sclerosis multiplex, keringési problémák (aneurysma), daganatos betegségek. Az aneurysma előfordulása minden 10 000 emberből 1.

Évente százezer lakosra számítva 10-17 aneurysma megrepedéssel kell számolni, aminek a halálozási aránya 70-90 %.

Az agyi aneurysmák döntő többsége megrepedés által okoz tüneteket. Ritkán azonban repedés nélkül  meglehetősen nagyra nőhetnek (meghaladhatják a 2-3 cm átmérőt is) és epilepsziát vagy focalis tüneteket okozhatnak. Az úgynevezett zsákszerű aneurysmák kialakulásának legfőbb oka az érfal különböző rétegeinek fejlődési eltérése, mely az érelágazódásoknál lehet a leggyakoribb, s a legkifejezettebb.

A morfológiai elváltozások a korszerű MR szekvenciákkal jól kimutathatóak. Az aneurysma kimutatására olyan speciális technikát (ún. 3D TOF angiográfia) használunk, amihez nincs szükség intravénás kontrasztanyag beadására.

Állapotfelmérés teljes test MR vizsgálattal
A legmodernebb MR berendezésekkel kivitelezhető a teljes test MR vizsgálata, melynek során sugárártalom nélkül kaphatunk képet szervezetünk aktuális állapotáról.

Az emlő korszerű MR diagnosztikája
Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Magyarországon minden tizedik nőnek esélye van rá, hogy élete során emlőrákban megbetegedjen, vagyis minden 10. nő élete során emlőrákos lesz. A gyógyulás fontos része a korai felismerés. Ezt segíti elő a rendszeres komplex emlővizsgálat, kétévenkénti mammográfiás szűrés, melynek eredményeit a kontrasztanyagos emlő MRI javítja.

Azon hölgyek, akik az emlőrák létrejöttéért felelős kóros gének (BRCA 1-2) hordozói, szorosabb követést igényelnek, felváltva kontrasztanyagos emlő és komplex emlővizsgálaton kell részt venniük.

Az emlő protézis épségének megítélésére az emlő vizsgálat a legalkalmasabb, de az emlő állományának megítélésére, a komplex emlővizsgálat nem nélkülözhető.