/ Az MR vizsgálat, mint képalkotó orvosi diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat, mint képalkotó orvosi diagnosztikai eljárás

Az MR vizsgálat a mai modern orvostudományban kiemelt helyet foglal el a képalkotó eljárások között, mind a betegségek és elváltozások diagnosztikájában mind az alkalmazott terápia megállapítása során.

Milyen előnyei vannak az MR vizsgálatnak?

Az MR képalkotó eljárás mágneses magrezonancián alapul, a vizsgálati módszer lényege, hogy mágneses térben az emberi test folyadéktereinek viselkedése megváltozik. Az MR készülék egy speciális mágneses teret hoz létre, mely a földi mágneses térnél jóval erősebb. A vizsgált személyről ebben a mágneses térben készülnek felvételek, tetszőleges irányból vizsgálva a kérdéses szerveket, szöveteket. Az MR vizsgálat eredményeképp a szakember precíz, részlet gazdag információhoz jut a vizsgált testrészről vagy szervről, akár azok működése közben is.

Az MR vizsgálat egyik legnagyobb előnye a többi diagnosztikai módszerrel szemben, hogy a képalkotáshoz nem röntgensugarat használ, így a szervezetet nem teszi ki az ionizált sugárzás egészségügyi kockázatának. Teljesen fájdalommentes, ráadásul szükség szerinti alkalommal ismételhető minden egészségügyi kockázat nélkül. Mivel fájdalommentes és kockázatmentes diagnosztikai eljárásról van szó, kisgyermekek esetén is problémamentesen alkalmazható.

Mit érdemes tudni az MR vizsgálat előtt?

Az MR vizsgálat előtt semmilyen speciális felkészülésre nincsen szükség, amennyiben nem kontrasztanyagos vizsgálatról van szó. Ha a vizsgálatot javasló orvos kontrasztanyagos MR vizsgálatot kért, úgy szükség lehet egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós leletre. A vizsgálatot megelőző órákban elképzelhető, hogy mellőzni szükséges a folyadék és ételfogyasztást. A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzésének feltételeiről tájékoztatást fog adni az MR vizsgálatot segítő szakember.

Fontos megjegyezni, hogy erős mágneses tér jellemzi a vizsgálati helyiséget, így oda szívritmus-szabályozóval (pacemakerrel) belépni tilos. Az MR vizsgálat előtt mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy a páciens testén semmilyen mágnesezhető anyag nincs, illetve hogy orvosi beavatkozás alkalmával sem helyeztek a szervezetébe ilyen eszközt (implantátum, protézis, sín, stb).

Az MR vizsgálat átlagos időtartama 20-30 perc, de a vizsgált testrésztől függően akár 90 percet is igénybe vehet az eljárás.