Miért kell a CT vagy MR vizsgálathoz a cipőt levenni?

Ennek higiéniai okai vannak. A cipőről szennyeződés kerülhet a vizsgálóasztalra.

Read more »

Miért kell CT colonoscopia előtt teljesen levetkőzni?

A vizsgálat elvégzését követően a feltöltő cső kihúzásakor a ruházat esetleg béltartalommal szennyeződhet. Ezért célszerű és erősen javasolt a felsőruházatot is levenni.

Read more »

MR vizsgálat a terhesség hányadik hetétől végezhető?

A terhesség első harmadában (trimeszterében) MR vizsgálat elvégzése nem javasolt. Legkorábban tehát a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MR vizsgálat elvégzése.

Read more »

Miért hagyják a vizsgálat után benne a branült a vénában?

A kontrasztanyag beadása a vizsgálat során branülön (perifériás vénakanül – Branül) keresztül történik. Ennek bennmaradása a vizsgálat után 15 percig szükséges, azért, hogy ha ezen idő alatt kontrasztanyag szövődmény jelentkezik, a szükséges gyógyszereket a már biztosított vénába lehet beadni!

Read more »

Melyek azok a beültetett fém tárgyak, amelyek mellett végezhető MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat elvégzésének lehetősége függ attól, hogy milyen tárgyról van szó. Szívritmus szabályozó (pacemaker) estében a vizsgálatot NEM végezzük el! Agyi- vagy aneurizma klip esetében csak akkor vizsgáljuk meg a pácienst, ha írásos szakvéleményt hoz arról, hogy a klip MR kompatibilis! Műszem, beépített hallókészülék: a vizsgálat elvégezhető. Lövedék, sörét, fémszilánk esetében, ha a lövedék, […]

Read more »

A fémanyag beépítését követően mennyi idő elteltével végezhető MR vizsgálat?

Műtét után három hónap. Minden esetben kérdezze kezelőorvosát.

Read more »

Mitől függ, hogy a CT vagy MR vizsgálatnál kapok-e kontrasztanyagot?

Ez orvosszakmai kérdés, amit mindig a vizsgálatvezető orvos dönt el. Bizonyos vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők. Bizonyos vizsgálatoknál elegendő a kontrasztanyag nélküli (natív) vizsgálat.

Read more »

Beszélhetek-e az orvossal a vizsgálat előtt illetve után?

MR és CT vizsgálat orvos tájékoztató a RADITEC-ben. Pácienseinknek joga van arra, hogy számára érthető módon (egyéniesítve), szóban történjék a tájékoztatóban foglaltak ismertetése, és a diagnosztizáló kezelőorvosnak mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálatot követően bármikor kérdést tegyen fel. Kérjük pácienseinket, hogy a hatékony betegellátás érdekében technikai jellegű kérdéseiket elsődlegesen a recepciónak illetve az operátoroknak […]

Read more »

Mit tartalmaz a kontrasztanyag és milyen hatóanyag van benne?

CT vizsgálatok esetében intravénásan beadott kontrasztanyagban ionizált jód van. A CT vizsgálatok esetében megivott kontrasztanyag is jódot tartalmaz (kivétel: CT Enterographia). Az MR vizsgálatok esetében intravénásan beadott kontrasztanyag nehéz földfém (gadolinium).

Read more »

Miért fontos a testsúlyom vagy derékméretem a CT és MR vizsgálatnál?

A páciens testsúlya azért fontos, mert berendezéseink vizsgálóasztala csak 120 kg-ig terhelhető. Ha az Ön testsúlya 120 kg-t meghaladja, nem fogjuk tudni megvizsgálni sem MR-el, sem CT-vel. Másrészt a páciensnek át kell férnie a berendezés vizsgálónyílásán. Ez CT esetében 100 cm, MR esetében 70 cm átmérőt jelent. Ritkán, de előfordul, hogy egy páciens nem nehezebb […]

Read more »

Miért kell folyadékot inni CT vizsgálat előtt?

Csak hasi vizsgálat előtt kell inni jódtartalmú, hígított kontrasztanyagot. Ennek célja, hogy a vékonybelek ki legyenek töltve, így az esetleges elváltozásoktól el lehet őket különíteni.

Read more »

Mi a súlyhatár a CT és MR berendezéseknél?

120 kg a súlyhatár. 120 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.

Read more »