/ Mellkas CT és mellkas MR vizsgálat

Mellkas CT és mellkas MR vizsgálat

A mellkas CT és a mellkas MR vizsgálat is olyan modern képalkotó orvosdiagnosztikai módszer, mely segítségével már igen korai szakaszban ki lehet mutatni a szervezetben megjelenő kóros elváltozásokat. Mivel mindkét képalkotó eljárás korai stádiumban képes kimutatni a mellkasi szervek rendellenességeit, így komoly szerepet játszanak a betegségmegelőzésben és a korai diagnózis felállításában.

Mikor érdemes mellkas CT vizsgálatot választani?

A mellkas CT vizsgálat röntgensugárzás és modern számítógépes technológia alkalmazásával készít részletes felvételeket a vizsgált testrészről, szervekről. A hagyományos röntgen felvételhez képest, kisebb sugárterhelés mellett, jóval részletesebb információhoz segíti hozzá a szakembereket.

A natív mellkas CT vizsgálat alkalmas akár szűrőjelleggel is kimutatni a kezdődő, tüdőt érintő tumoros elváltozásokat. Vizsgálható vele tüdőembólia kialakulása, tüdőt érintő gyulladásos kórképek, valamint traumás sérülések után a tüdő állapota.

A mellkas CT vizsgálattal természetesen nem csak a tüdőről kap információt az orvoshoz, a felvételeken látható a mellhártya, a szív, nagyobb erek, a nyelőcsőt érintő kórképek, mellüregben lévő megnagyobbodott nyirokcsomók, vagy felgyülemlett folyadék.

A teljesen fájdalommentes mellkas CT vizsgálat során szükséges, hogy a páciens képes legyen 20-30 másodpercig visszatartani a légzését. Ellenkező esetben a felvétel nem sikerülhet megfelelően.

Mikor ajánlott a mellkas MR vizsgálat?

A mellkas MR vizsgálat olyan képalkotó eljárás, mely során erős mágneses térbe kerül a vizsgált beteg, majd a mágneses térben létrejövő enegiaváltozásokat monitorozva, egy számítógépes program részletgazdag és nagy felbontású, három dimenziós felvételeket készít a vizsgált képletekről.

A vizsgálat előnye, hogy nem éri sugárterhelés a szervezetet így korlátlan számmal és gyakorisággal ismételhető, fájdalommentes és kockázatmentes eljárás. A mellkas MR vizsgálatot sokszor a mellkas CT vizsgálat kiegészítőjeként rendelik el az orvosok, annak érdekében, hogy a két módszer előnyeit kiaknázva tudják felállítani a lehető legpontosabb diagnózist.

A mellkas MR vizsgálat hivatott sokszor dönteni a tüdő tumorok műthetőségéről is, segítségével pontos kép kapható a tumor helyzetéről az erekhez képest, vizsgálható a módszerrel a tüdőcsúcsnál lokalizálódó elváltozás is.