/ Ízületi panaszok CT/ MR vizsgálata

Ízületi panaszok CT/ MR vizsgálata

Hazánkban a mozgásszervi megbetegedéssel érintettek száma közel kétmillió főre is becsülhető. Sokakban él még az a tévhit, hogy a reumás kórképek, és ízületi panaszok kizárólag az idősebb korosztály körében fordulnak elő. Ezzel szemben az ízületi elváltozások és reumatológiai megbetegedések életkortól függetlenül előfordulhatnak, minden korcsoport érintett lehet. Az ízületi fájdalmak okának feltárásában és a helyes diagnózis felállításában fontos szerepet játszanak a modern képalkotó eljárások (CT- és MR vizsgálat).

A képalkotó eljárások (CT/MR vizsgálat) szerepe a reumatológiai betegségek diagnosztikájában

A reumatológia foglakozik többek között a gyulladásos kötőszöveti elváltozásokkal, a gerincet és ízületeket érintő kopásos és gyulladásos kórképekkel, csontbetegségekkel. Köznapi értelemben minden olyan betegséggel, melyek a csontokat, ízületeket, izmokat érintve mozgásszervi panaszokat, ízületi fájdalmat idéznek elő.

A CT és az MR képalkotó vizsgálat teljesen fájdalommentes, és hatékony az ízületi elváltozások okának feltárásában. Mindkét képalkotó eljárás esetében igaz, hogy pontos, részletgazdag felvételt szolgáltatnak a diagnózist felállító orvos számára.

A csontok, csontrendszer, illetve az ízületeket érintő degeneratív csontos elváltozások diagnosztikájában javasolt eljárás a CT képalkotó vizsgálat, illetve minden olyan esetben, amikor az MR vizsgálatot a páciensnél elvégezni ellenjavallt (pl. pacemaker, beültetett mágnesezhető fém implantátum).
Az MR képalkotó diagnosztikai módszer az ízületek, csontok körüli lágyrészek (ínak, szalagok, porcok) vizsgálatában játszik kiemelt szerepet. Mivel a diagnosztikai célú vizsgálat alatt a szervezetet nem éri sugárterhelés, így szükség szerint ismételhető a vizsgálat, akár a terápiás folyamat követésére is alkalmas lehet.

Milyen panaszok kivizsgálásában segíthet az ízület MR/CT vizsgálat?

Az ízületi fájdalmak, ízületi elváltozások (szúró fájdalom, mozgástartományt korlátozó fájdalom, ízületnél fellépő duzzanat, zsibbadásérzet, ízületi nyomásérzékenység, csontos kinövés, mozgásra súlyosbodó fájdalom, stb.) a mindennapokat megkeserítő olyan mozgásszervi panaszok, melyek alapos kivizsgálását nem érdemes halogatni. Az MR és CT vizsgálat teljesen fájdalommentes olyan képalkotó diagnosztikai módszer mely segítségével a fájdalom oka megállapítható, a célzott terápia meghatározató.