/ Amit az ízületi MR vizsgálatról tudni érdemes

Amit az ízületi MR vizsgálatról tudni érdemes

Az MR vizsgálat az egyik legmodernebb, legrészletesebb információt nyújtó képalkotó diagnosztikai módszer. Ízületi panaszok és ízületet is érintő kórképek gyanúja esetén érdemes élni az ízületi MR vizsgálat lehetőségével.

Miért jó az ízületi MR vizsgálatot választani?

Teljes mértékben fájdalommentes diagnosztikai eljárás. Az ízületi MR vizsgálat a képalkotáshoz nem használ röntgensugárzást, így az egészségre teljesen ártalmatlan, egészségügyi kockázata nincs. Szükségszerű alkalommal ismételhető, nemcsak diagnosztikai céllal, szűrővizsgálatként is alkalmazható. Rendkívül pontos, precíz, képet ad a vizsgált területről.

A diagnosztikai eljárás segítségével részletes információ nyerhető az ízületet alkotó porcfelszínek, porcok, az ízületi tok, szalagok, inak és környező izmok állapotáról. Mivel az ízületi MR vizsgálati non-invazív módszer, így az orvos beavatkozás nélkül képes pontos képet kapni az adott ízület állapotáról. A vizsgálat a helyes diagnózis felállításán túl segít meghatározni az optimális terápiát is. Egy később megismételt ízületi MR vizsgálat segítségével pedig a terápiás folyamat eredménye is nyomon követhető.

Milyen panaszok esetén javasolt a vizsgálat?

Orvosi konzultációt követően érdemes megfontolni az ízületi MR vizsgálat elvégzését, ha hosszabb ideje makacs ízületi merevség tapasztalható a váll, csípő, térd, boka és csukló ízületben. Ízületi ficam, vagy húzódás gyanúja esetén. Visszatérő éjszakai ízületi fájdalmak előfordulásakor. Ízületet érintő duzzanatok, csontos kinövések megjelenésekor. Mozgás után fellépő szúró ízületi fájdalmak jelentkezésekor. Természetesen az ízületi MR vizsgálat szükségessége a felsorolt tünetektől eltérő esetben is felmerülhet, ezért mindig konzultáljon orvosával a diagnosztikai lehetőségekkel kapcsolatban!

Milyen kórképek diagnosztizálást segítheti elő az ízületi MR vizsgálat?

A teljesség igénye nélkül a vizsgálati módszer segítségével sikeresen diagnosztizálhatóak a különböző alagút szindrómák (váll, térd, lábfej, könyök, kéztő). A traumás eredetű húzódások, ficamok, végtagsérülések. A térdet érintő változatos panaszok kóros eredetének feltárásában roppant sikeres szerepet játszik az MR vizsgálat. A szintén széles körben jelentkező ízületi kopások (arthrosis) diagnózisában és a helyes terápia felállításában is eredményes képalkotó vizsgálati módszer az MR.

Tájékoztatás a COVID-19 járványügyi vészhelyzettel kapcsolatban

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Raditec Kft. az emelkedő Covid esetszámok ellenére is folytatja betegellátó működését.

Az ellátás zavartalansága és a járványveszély csökkentése érdekében megelőző intézkedéseket vezettünk be a hozzánk forduló páciensek és dolgozóink egészségének és biztonságának megóvására.

Ennek következtében kérjük, hogy a következő kérdéseket figyelmesen olvassa el, és amennyiben valamelyik feltétel teljesül, kérjük, hívja intézetünket vagy jelezze e-mailben, hogy a vizsgálata nem elvégezhető, és egyeztessünk új vizsgálati időpontot:


- Járt-e koronavírussal fertőzött országban? (14 napon belül)

- Érintkezett-e a környezetében olyan személlyel, aki fertőzött területen járt, vagy megbetegedett? (14 napon belül)
- Volt-e lázzal járó megbetegedése az elmúlt 14 napban?
- Volt-e száraz köhögéssel, nehézlégzéssel járó megbetegedése, tapasztalt-e hirtelen kezdetű szaglásvesztést, ízérzés hiányát vagy ízérzés zavarát az elmúlt 14 napban?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikével kapcsolatban magára ismer, kérjük ne induljon el, hanem egyeztessen új vizsgálati időpontot!


A fentiek mellett további korlátozásokat vagyunk kénytelenek bevezetni:


- Az Intézetben az orr-szájmaszk szabályszerű használata – szájat és orrot egyaránt takaró – mellett kötelező a legalább 1,5 méteres távolságtartás a betegek között.

- Az Intézetben csak és kizárólag az a páciens tartózkodhat, akinek az adminisztrációja, vizsgálata folyamatban van.
- Ez alól kivétel kiskorú gyermek, illetve mozgáskorlátozott személy hozzátartozója.
- További kivétel a mentőszolgálat tagjai, amennyiben beteget szállított ellátásra, hatósági, rendvédelmi szervek dolgozói.

Hozzátartozó, indokolt esetben – kizárólag orvosi engedéllyel – tartózkodhat az Intézetben.

Az Intézet recepcióján lehetőség van kézfertőtlenítésre, kérjük használják!

A kötelező higiéniai szabályok be nem tartása esetén az intézetnek joga van a vizsgálat elvégzését megtagadni!

A Raditec Kft. továbbra is hangsúlyt fektet a kiemelt betegellátásra, de ehhez szükségünk van az Önök segítségére és megértésére is.

Kérjük vigyázzanak ránk, hogy a továbbiakban mi is tudjunk vigyázni Önökre!


Megértésüket köszönjük!


Raditec Kft.