/ Amit az ízületi MR vizsgálatról tudni érdemes

Amit az ízületi MR vizsgálatról tudni érdemes

Az MR vizsgálat az egyik legmodernebb, legrészletesebb információt nyújtó képalkotó diagnosztikai módszer. Ízületi panaszok és ízületet is érintő kórképek gyanúja esetén érdemes élni az ízületi MR vizsgálat lehetőségével.

Miért jó az ízületi MR vizsgálatot választani?

Teljes mértékben fájdalommentes diagnosztikai eljárás. Az ízületi MR vizsgálat a képalkotáshoz nem használ röntgensugárzást, így az egészségre teljesen ártalmatlan, egészségügyi kockázata nincs. Szükségszerű alkalommal ismételhető, nemcsak diagnosztikai céllal, szűrővizsgálatként is alkalmazható. Rendkívül pontos, precíz, képet ad a vizsgált területről.

A diagnosztikai eljárás segítségével részletes információ nyerhető az ízületet alkotó porcfelszínek, porcok, az ízületi tok, szalagok, inak és környező izmok állapotáról. Mivel az ízületi MR vizsgálati non-invazív módszer, így az orvos beavatkozás nélkül képes pontos képet kapni az adott ízület állapotáról. A vizsgálat a helyes diagnózis felállításán túl segít meghatározni az optimális terápiát is. Egy később megismételt ízületi MR vizsgálat segítségével pedig a terápiás folyamat eredménye is nyomon követhető.

Milyen panaszok esetén javasolt a vizsgálat?

Orvosi konzultációt követően érdemes megfontolni az ízületi MR vizsgálat elvégzését, ha hosszabb ideje makacs ízületi merevség tapasztalható a váll, csípő, térd, boka és csukló ízületben. Ízületi ficam, vagy húzódás gyanúja esetén. Visszatérő éjszakai ízületi fájdalmak előfordulásakor. Ízületet érintő duzzanatok, csontos kinövések megjelenésekor. Mozgás után fellépő szúró ízületi fájdalmak jelentkezésekor. Természetesen az ízületi MR vizsgálat szükségessége a felsorolt tünetektől eltérő esetben is felmerülhet, ezért mindig konzultáljon orvosával a diagnosztikai lehetőségekkel kapcsolatban!

Milyen kórképek diagnosztizálást segítheti elő az ízületi MR vizsgálat?

A teljesség igénye nélkül a vizsgálati módszer segítségével sikeresen diagnosztizálhatóak a különböző alagút szindrómák (váll, térd, lábfej, könyök, kéztő). A traumás eredetű húzódások, ficamok, végtagsérülések. A térdet érintő változatos panaszok kóros eredetének feltárásában roppant sikeres szerepet játszik az MR vizsgálat. A szintén széles körben jelentkező ízületi kopások (arthrosis) diagnózisában és a helyes terápia felállításában is eredményes képalkotó vizsgálati módszer az MR.