Menü Bezárás

Gyakran Ismételt Kérdések (Gy.I.K.)

Az alábbiakban összefoglaljuk a CT- és MR vizsgálattal kapcsolatosan felmerülő gyakran ismétlődő kérdéseket:

– Van súlyhatár a CT és MR  berendezéseknél?
– Igen van. 120 kg a súlyhatár. 120 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.

– Miért kell folyadékot inni a CT vizsgálat előtt?
– Csak hasi vizsgálat előtt kell inni jódtartalmú, hígított kontrasztanyagot. Ennek célja, hogy a vékonybelek ki legyenek töltve, így az esetleges elváltozásoktól el lehet őket különíteni.

– Miért kell a CT vagy MR vizsgálathoz a cipőt levenni?
– Ennek higiéniai okai vannak. A cipőről szennyeződés kerülhet a vizsgálóasztalra.

– Miért kell CT colonoscopia előtt teljesen levetkőzni?
– A vizsgálat elvégzését követően a feltöltő cső kihúzásakor a ruházat esetleg béltartalommal szennyeződhet. Ezért célszerű és erősen javasolt a felsőruházatot is levenni.

– Mit érzek, ha beadják a vénás kontrasztanyagot?
– Előfordulhat forróságérzés toroktól ágyékig. A beadást követően ez az érzés azonnal el is múlik.

– Miért kell sok folyadékot fogyasztani a kontrasztanyagos vizsgálat után?
– A sok folyadék megkönnyíti a kontrasztanyag vesén keresztül történő mielőbbi kiürülését.

– A CT vizsgálat után mehetek gyermek közelébe?
– Természetesen igen. A CT berendezésben alkalmazott technológia alacsony sugártereléssel jár és a vizsgálat elvégzése semmilyen radioaktív kihatással nincs sem a környezetre, sem kívülállókra. Akin vizsgálatot végeznek, az nem fog utána sugározni. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a természetben is van háttérsugárzás. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a természetben, pl. magas hegyeken a háttérsugárzás mértéke meghaladhatja a CT berendezésben alkalmazott röntgensugár terhelési értékét.

CT MR gyermek raditec kft– A CT vizsgálat után mennyi idővel vállalhatok terhességet?
– A következő menstruáció után.

– MR vizsgálat a terhesség hányadik hetétől végezhető?
– A terhesség első harmadában (trimeszterében) MR vizsgálat elvégzése nem javasolt. Legkorábban tehát a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MR vizsgálat elvégzése.

– Mit tegyek, ha nem bírom a levegőt kellően hosszú ideig visszatartani?
CT vizsgálatnál általában (mellkas, has, kismedence) 15-25 másodpercig kell a lélegzetet visszatartani. A CT colonoscopiánál illetve hasi MR vizsgálatnál ez lehet hosszabb, 30-35 másodperc is. Ha tudja, hogy ilyen vizsgálata lesz, javasoljuk, hogy vizsgálat előtt gyakorolja a lélegzet visszatartását. Amennyiben vizsgálat közben mégsem tudja megfelelő ideig visszatartani a levegőt, fontos, hogy ne hirtelen vegyen nagy levegőt, hanem aprókat lélegezzen.

Perifériás vénakanül - Branül - Raditec Kft CT MR vizsgálatMiért hagyják a vizsgálat után benne a branült a vénában?
– A kontrasztanyag beadása a vizsgálat során branülön keresztül történik. Ennek bennmaradása a vizsgálat után 15 percig szükséges, azért, hogy ha ezen idő alatt kontrasztanyag szövődmény jelentkezik, a szükséges gyógyszereket a már biztosított vénába lehet beadni!

 

 

 

– Melyek azok a beültetett fém tárgyak, amelyek mellett végezhető MR vizsgálat?
– Az MR vizsgálat elvégzésének lehetősége függ attól, hogy milyen tárgyról van szó.
Szívritmus szabályozó (pacemaker) estében a vizsgálatot NEM végezzük el!
Agyi- vagy aneurizma klip esetében csak akkor vizsgáljuk meg a pácienst, ha írásos szakvéleményt hoz arról, hogy a klip MR kompatibilis!
Műszem, beépített hallókészülék: a vizsgálat elvégezhető.
Lövedék, sörét, fémszilánk esetében, ha a lövedék, sörét, fémszilánk az arcon (a szem környékén) van, a vizsgálatot NEM végezzük el!
Szív műbillentyű, stent esetében csak akkor vizsgáljuk meg a pácienst, ha írásos szakvéleményt hoz arról, hogy a műbillentyű, stent MR kompatibilis!
Beépített izületi protézis, művégtag: a vizsgálat elvégezhető
Ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szög, drót): a vizsgálat elvégezhető
Egyéb fémtárgy vagy fémanyag (pl. foghíd, fogkorona, piercing, fogszabályozó, spirál): a vizsgálat elvégezhető.

– A fémanyag beépítését követően mennyi idő elteltével végezhető MR vizsgálat?
– Műtét után három hónap. Minden esetben kérdezze kezelőorvosát.

– Mitől függ, hogy a CT vagy MR vizsgálatnál kapok-e kontrasztanyagot?
– Ez orvosszakmai kérdés, amit mindig a vizsgálatvezető orvos dönt el. Bizonyos vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők. Bizonyos vizsgálatoknál elegendő a kontrasztanyag nélküli (natív) vizsgálat.

– Mi történik, ha allergiás vagyok a CT kontrasztanyagra?
– Vannak, akik allergiásak a kontrasztanyag jód tartalmára és ezt tudják is magukról. Ilyen esetekben nem adunk kontrasztanyagot. A kontrasztanyag érzékenységüket nem ismerő személyek gyakran nem tudják, hogy allergiásak a kontrasztanyagban levő jódra, ez a vizsgálatok valamelyikén derülhet ki. A kontrasztanyag reakciók személyenként különböznek, és tünetei is változóak:
1. Ritkán (100-200 esetből egyszer) enyhe átmeneti tünetek léphetnek fel (melegség érzés, hányinger, hányás, bőrviszketés, bőrkiütés, tüsszentés stb.).
2. Nagyon ritkán (2.000-3.000 esetből egyszer) vérkeringési és légzési panaszok, reakciók léphetnek fel.
3. Rendkívül ritkán (25.000-40.000 esetből egyszer) fordulhat elő súlyos, életveszélyes kontrasztanyag reakció.
4. Pajzsmirigy túlműködés esetén a kontrasztanyag a pajzsmirigy fokozott működését válthatja ki.
5. Még ritkábban a CT vizsgálathoz használt, megivott kontrasztanyag is okozhat a fentiekhez hasonló reakciókat.
A fenti reakciók nagy része a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki. Kérjük ezért, hogy legalább ennyi ideig maradjon még Intézetünkben. Ritkán késői reakciók a beadás után 7 órán belül is kialakulhatnak, ha tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát!
A vizsgálat elvégzését követő napon kontrasztanyag reakció már nem fordulhat elő!
Intézetünk a kontrasztanyag reakciók elhárítására képzett személyzettel és megfelelő eszközökkel rendelkezik. A súlyos kontrasztanyag reakciók esetében Intézetünk személyzete haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket és gondoskodik az érintett páciens mentővel történő kórházba szállításáról!
Hangsúlyozzuk, hogy a vizsgálat kockázata kisebb, mint a vizsgálat elmaradása esetén az idejében fel nem derített betegségek okozta veszély.

– Mi történik, ha allergiás vagyok az MR kontrasztanyagra?
– A kontrasztanyag reakciók személyenként különböznek, és tünetei is változóak:
1. Az enyhe kontrasztanyag reakciók (pl. keserű vagy fémes íz érzése, átmeneti bőrkiütések és bőrviszketés) igen ritkák.
2. A súlyosabb, életveszélyes kontrasztanyag reakciók rendkívül ritkák (400.000 esetből egyszer fordulnak elő).
A fenti reakciók nagy része a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakul ki. Kérjük ezért, hogy legalább ennyi ideig maradjon még Intézetünkben. Ritkán késői reakciók a beadás után 7 órán belül is kialakulhatnak, ha tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát! A vizsgálat elvégzését követő napon kontrasztanyag reakció már nem fordulhat elő!
Intézetünk a kontrasztanyag reakciók elhárítására képzett személyzettel és megfelelő eszközökkel rendelkezik. A súlyos kontrasztanyag reakciók esetében Intézetünk személyzete haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket és gondoskodik az érintett páciens mentővel történő kórházba szállításáról!
Hangsúlyozzuk, hogy a vizsgálat kockázata kisebb, mint a vizsgálat elmaradása esetén az idejében fel nem derített betegségek okozta veszély.

-A vizsgálat után mennyi idővel jelentkezhet allergiás reakció, ha kontrasztanyagot kaptam?
– A kontrasztanyag reakciók nagy része a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki. Kérjük ezért, hogy legalább ennyi ideig maradjon még Intézetünkben. Ritkán késői reakciók a beadás után 7 órán belül is kialakulhatnak, ha tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát! A vizsgálat elvégzését követő napon kontrasztanyag reakció már nem fordulhat elő!

– Kontrasztos vizsgálat után vezethetek-e, illetve szükséges-e kísérő?
– Igen, vezethet figyelve arra, hogy kapott-e Buscopant.  Bizonyos vizsgálatok esetében (pl. MR Enterographia) szükség lehet Buscopan beadására. Ezt követően előfordulhat, hogy a szemizmai is ellazulnak. Ez látászavart okozhat. A Buscopan hatásának megszűnéséig kérjük, hogy ne vezessen járművet! Ha az injekció beadása után fájdalmat érez a szemében, vagy látászavar jelentkezik, haladéktalanul szemész szakorvoshoz kell fordulni! Fontos tudnia, hogy az injekció mellékhatásai elhanyagolhatóak annak előnyeihez képest!

– Szükség van-e beutalóra a térítésköteles (nem OEP finanszírozott) vizsgálatokhoz?
– Akik a vizsgálatot NEM a társadalombiztosítás terhére kívánják elvégeztetni, szakorvosi beutaló bemutatása NEM szükséges. Kérjük azonban betegeinket, hogy a vizsgálat elvégeztetése előtt –  a röntgen sugárterhelés és az elektromágneses sugárterhelés ésszerű és szakmailag megalapozott alkalmazása érdekében –  mindenképpen keressenek fel orvost és a vizsgálatot csak orvosi ajánlásra végeztessék el. Ilyen esetben bármilyen orvos (háziorvos is) vizsgálatkérése elfogadható.

MR CT vizsgálat várakozási idő RADITEC Kft– Miért kell bizonyos esetekben hosszú ideig várakozni a vizsgálatra?
– Hasi vizsgálat előtt 1-1,5 liter kontrasztanyagot kell inni 1-2 órán keresztül, folyamatosan kortyolgatva. Előfordulhat továbbá, hogy akut vagy mentős beteg érkezik, akit soron kívül kell ellátnunk. Ez a kiadott időponthoz képest csúszást eredményezhet.


– Mikor kapok leletet a vizsgálat után? Postázzák a leletet?

–  A lelet  a vizsgálatot követő harmadik (3) nap múlva vihető el.
– Természetesen a vizsgálat után a képanyagot tartalmazó CD átvehető, (maximum 30 perc), amellyel azonnal fel lehet keresni a beutaló orvost.
A fekvőbetegek részére az Intézet a leletet még a vizsgálat elvégzése napján, legkésőbb a betegszállító megérkezése időpontjáig kiadja.
Amennyiben nem a beteg a személyes átvevő, a lelet kizárólag két tanú (név, lakcím) aláírásával vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazás alapján adható ki. A Recepción kérhető meghatalmazás formanyomtatvány.
Felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy speciális szakképzettséget (pl. kardiológiai vizsgálatok, emlővizsgálatok) vagy különleges szoftveres feldolgozást igénylő vizsgálatok esetében (pl. CT colonoscopia), illetve ha a vizsgálat jellege konzultáns bevonását teszi szükségessé, a leletkiadás későbbi időpontban történhet. A leletkiadás várható időpontjáról az Intézet recepciósai nyújtanak tájékoztatást. Vizsgálati anyagot (CD+lelet+előzmények) NEM postázunk.

MR CT vizsgálat orvos tájékoztató RADITEC– Beszélhetek-e az orvossal a vizsgálat előtt ill. után?
– Pácienseinknek joga van arra, hogy számára érthető módon (egyéniesítve), szóban történjék a tájékoztatóban foglaltak ismertetése, és a diagnosztizáló kezelőorvosnak mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálatot követően bármikor kérdést tegyen fel. Kérjük pácienseinket, hogy a hatékony betegellátás érdekében technikai jellegű kérdéseiket elsődlegesen a recepciónak illetve az operátoroknak tegyék fel. Amennyiben a kérdés orvosi jellegű, akkor az orvos természetesen válaszol. Felhívjuk a figyelmet, hogy mivel intézetünk csupán diagnosztikai intézet, nem tudunk teljes körű felvilágosítást nyújtani pácienseink állapotáról és az alkalmazott terápiás módszerekről, illetve, hogy a diagnosztikai vizsgálat eredménye mennyiben befolyásolja páciensünk kezelését. Orvosaink csak a konkrét CT és MR vizsgálatról és a konkrét vizsgálattal összefüggő kérdésekről tudják pácienseinket tájékoztatni. Pácienseinket a további kezelésről a beteget ide küldő (beutaló) intézet szakorvosa fogja tájékoztatni.

– Milyen beutalót fogadunk el?
– A Pácienseket az Intézetbe a társadalombiztosítás által finanszírozott CT vagy MR vizsgálatra szakorvos (csak és kizárólag szakorvos) utalhatja be. Háziorvos a beteget NEM utalhatja be! Akik a vizsgálatot NEM a társadalombiztosítás terhére kívánják elvégeztetni, szakorvosi beutaló bemutatása nem szükséges. Kérjük azonban betegeinket, hogy a vizsgálat elvégeztetése előtt –  a röntgen sugárterhelés és az elektromágneses sugárterhelés ésszerű és szakmailag megalapozott alkalmazása érdekében –  mindenképpen keressenek fel orvost és a vizsgálatot csak orvosi ajánlásra végeztessék el. Ilyen esetben bármilyen orvos (háziorvos is) vizsgálatkérése elfogadható.

– Miért írnak  24 000 forintos vizsgálatot a honlapon, ha mégis a végén 40 000 forintba kerül?
– A kért vizsgálati régió nem biztos, hogy egyezik a beteg panaszait esetlegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal.
Vizsgálati áraink különböznek annak függvényében, hogy kontrasztanyag nélkül (natív) vagy kontrasztanyaggal (nativ plusz iv. kontrasztos, tehát egy natív és egy kontrasztanyagos szériát követően) történnek, egy régió (has) vagy két régió (has és kismedence). Hogy az orvos bead-e kontrasztanyagot a vizsgálat során, orvosszakmai kérdés. Bizonyos kivételes esetben nem végzünk natív szériát, ha a betegnek megfelelő kontrasztanyag nélküli (natív) előzmény áll rendelkezésére. Ezeket a kiegészítő vizsgálatokat árlistánkban *-gal jelöltük. Hogy a korábbi vizsgálat megfelelő-e, kérjük előzetesen tájékozódjon orvosigazgatónknál vagy a műszakvezető orvosnál.

– Mit tartalmaz a kontrasztanyag és milyen hatóanyag van benne?
– CT vizsgálatok esetében intravénásan beadott kontrasztanyagban ionizált jód van. A CT vizsgálatok esetében megivott kontrasztanyag is jódot tartalmaz (kivétel: CT Enterographia).
Az MR vizsgálatok esetében intravénásan beadott kontrasztanyag nehéz földfém (gadolinium).

MR CT vizsgálat testkörméret raditec– Miért fontos a testsúlyom vagy derékméretem a CT és MR vizsgálatnál?
– A páciens testsúlya azért fontos, mert berendezéseink vizsgálóasztala csak 120 kilogrammig terhelhető. Ha az Ön testsúlya 120 kilogrammot meghaladja, nem fogjuk tudni megvizsgálni sem MR-el, sem CT-vel. Másrészt a páciensnek át kell férnie a berendezés vizsgálónyílásán. Ez CT esetében 100 cm, MR esetében 70cm átmérőt jelent. Ritkán, de előfordul, hogy egy páciens nem nehezebb 120 kg-nál, de testének körmérete 220cm-t meghaladja, ezért őt nem tudjuk MR-el megvizsgálni.

FIGYELEM!

Tisztelt Pácienseink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Raditec Kft.

ELKÖLTÖZÖTT!

Az új címünk: 1195 Budapest, XIX. ker., Ady Endre út 122.


Megközelítés: Kizárólag a Petőfi Sándor utca felől.
A COVID19 helyzet miatt a szakrendelőn keresztül NEM lehetséges.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az új Intézményen belül nem lesz lehetőség parkolásra, de a környező utcákban ingyenes a megállás.

Megértésüket köszönjük!
Raditec Kft.

Tisztelt Pácienseink!

Az országban fennálló vírushelyzet következtében, a kormány szeptember 1-jei hatálybalépéssel további szigorításokat rendelt el!

Az intézmény egész területén KÖTELEZŐ az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése!

Az intézményben csak és kizárólag annyi személy tartózkodhat, ahány recepciós ablaknál az adatrögzítés folyik, továbbá akik éppen a vizsgálaton vesznek részt.

A fentiek miatt, a beteg adminisztráció ideje megnőhet.

Hozzátartozó továbbra sem léphet be az intézmény területére!

Megértésüket és türelmüket kérjük a jelen helyzetben is!