/ A gerinc CT vizsgálata

A gerinc CT vizsgálata

A CT (computed tomography) vizsgálat egy számítógépes rétegvizsgálat, mely a képalkotáshoz röntgensugárzást használ. A hagyományos röntgenhez (RTG) képest ez a speciális eljárás sokkal részletesebb képet alkot, a vizsgált szervek pedig nem takarják ki egymást a felvételen. A gerinc CT vizsgálata jelentős szerepet játszik a gerincbántalmak modern kori diagnosztikájában.

Milyen panaszok esetén eredményes módszer a gerinc CT vizsgálat?

A magyar felnőtt lakosság 80 százaléka szenvedett már életében hosszabb rövidebb ideig gerincet érintő panaszoktól. Bár a legtöbb gerincbántalom oka életmódbeli, 40 éves kor felett egyre többször a degeneratív, kopásos, csontritkulásos, vagy daganatos kórképek idézik elő a tüneteket.

A gerinc CT vizsgálat elvégzése minden esetben orvosi javaslatra történik az alkalmazott röntgensugárzás miatt. A fájdalommentes vizsgálati módszer alkalmas arra, hogy az orvos részletes információt kapjon a gerinc csontos elemeinek állapotáról illetve a csigolyatest és a csigolyák közötti ízületekről, porcokról. A vizsgált gerincszakasztól függően megkülönböztetünk nyaki gerinc, háti gerinc, illetve lumbális (ágyéki) gerinc CT vizsgálatot.

Ismeretlen eredetű fejfájás, fülzúgás, szédülés esetén a nyaki gerinc CT vizsgálata segíthet tisztázni a panaszok eredetét. A képalkotó vizsgálat elvégzése karba sugárzó, hosszabb ideje fennálló zsibbadás, és fájdalom esetén is sikeres diagnosztikai eljárásnak bizonyulhat.

A háti és lumbális gerincszakasz CT vizsgálata indokolttá válhat a gerinc traumás sérüléséből fakadó fájdalom esetén. Gerincsérvre utaló tünetek (deréktáji, lábba-, combba sugárzó fájdalom és zsibbadás) fennállásakor orvosa CT vizsgálatot javasolhat. A natív gerinc CT vezető diagnosztikai módszer a különböző degeneratív elváltozások, porckorong sérvek, gerincet érintő daganatos kórképek feltárásában.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat akkor javasolt, ha felmerül a porckorongsérv kiújulásának gyanúja sérvműtétet követően, vagy sclerosis multiplex diagnózisára van kilátás.

A gerinc CT akkor is elvégezhető, ha az MR vizsgálat nem javasolt

Fontos megemlíteni, hogy a gerinc CT vizsgálat azokban az esetekben is elvégezhető ahol a gerinc MR vizsgálata kontraindikált. ( A vizsgálandó személynek beültetett szívritmus-szabályozója, vagy mágnesezhető beültetett orvosi eszköze van, vagy súlyos klausztrofóbiában szenved.)