/ Gerinc CT és MR vizsgálat

Gerinc CT és MR vizsgálat

Nagyon kevesen mondhatják el a hazai felnőtt lakosságból, hogy életük során sosem szenvedtek derékfájástól. A civilizációs népbetegségnek is tekinthető hát- és derékproblémák nagyon megkeseríthetik a mindennapi életet, a tartós derékfájdalom akár hosszabb idejű munkából való kimaradást eredményezhet. A modern képalkotó diagnosztikai eljárások (gerinc CT és gerinc MR vizsgálat) segítségével fájdalommentes módon lehet megállapítani a gerincproblémák kiváltó okát.

Mi okozhatja a derékfájást?

A testünkben jelentkező fájdalom, mindig jelzés, mely arra utal, hogy valami nem jól működik a szervezetben. A derék és hátproblémák esetén a kezdeti panaszokat sokan hajlamosak elbagatellizálni, pedig ha a kezdeti tünetek jelentkezésekor alapos kivizsgálásra kerülne sor, elképzelhető, hogy sok esetben a gerincsérv (porckorongsérv) műtét elkerülhető lenne. A mozgásszegény, ülő életmód a gerinc egészségére negatív hatással van, a gerinc környéki izomzat, mély hátizmok nem elég erősek, így a porckorongsérv kialakulásának esélye nő. Az időben elkezdett gyógytorna, életmódváltás és a kezdeti elváltozások kimutatása képalkotó vizsgálati módszerekkel segíthet elkerülni a gerincsérv kialakulását, a műtéti beavatkozás szükségességét.

Természetesen derékfájdalmat nem csak porckorongsérv, vagy porckorong kiboltosulás, és isiász okozhat. A csontritkulás, ízületi porckopások, gerincferdülés, csigolyabántalmak, gerincet érintő gyulladásos kórképek és daganatos betegségek kísérő tünete is lehet deréktáji gerincfájdalom. A modern képalkotó diagnosztikai módszerek (gerinc CT és MR vizsgálat) azonban fenti kórképek diagnosztizálásában is fontos szerepet játszanak.

Hogyan segít a gerinc CT vizsgálat és a gerinc MR vizsgálat?

A gerinc CT vizsgálat eredménye a gerinc csontos elemeinek állapotáról (csigolyák, a csigolyák közti ízületek) ad pontos képet a szakorvosnak. A natív felvétel az érintett gerincszakaszról olyan pontos, hogy alkalmas lehet akár műtéti beavatkozások megtervezéséhez, vagy a beavatkozás utáni kontrollra is. A vizsgálat viszonylag rövid ideig tart, a páciensről háton fekvő helyzetben készül felvétel. A gerinc CT vizsgálat teljesen fájdalommentes diagnosztikai módszer.

Szintén fájdalommentes képalkotó eljárás a gerinc MR vizsgálat, melynek segítségével azok a kórképek is diagnosztizálhatóak, melyek nem csak a gerinc csontos elemeit érintik. A gerinc MR vizsgálattal pontos képet kaphat az orvos a porckorongok elváltozásairól, a műtét utáni hegek jelenlétéről, a csontvelőről és az esetleges daganatos megbetegedés jeleiről. Amennyiben a műtéti tervezéshez nem elegendő a CT vizsgálat eredménye, úgy kiegészítő megoldásként a gerinc MR vizsgálat segíthet. Az MR vizsgálat időtartama 30-45 perc, a páciensnek ez alatt az idő alatt mozdulatlannak kell maradnia, különben a felvétel nem lesz megfelelően értékelhető.

Tájékoztatás a COVID-19 járványügyi vészhelyzettel kapcsolatban

 

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Raditec Kft. az emelkedő Covid esetszámok ellenére is folytatja betegellátó működését.

Az ellátás zavartalansága és a járványveszély csökkentése érdekében megelőző intézkedéseket vezettünk be a hozzánk forduló páciensek és dolgozóink egészségének és biztonságának megóvására.

Ennek következtében kérjük, hogy a következő kérdéseket figyelmesen olvassa el, és amennyiben valamelyik feltétel teljesül, kérjük, hívja intézetünket vagy jelezze e-mailben, hogy a vizsgálata nem elvégezhető, és egyeztessünk új vizsgálati időpontot:


- Járt-e koronavírussal fertőzött országban? (14 napon belül)

- Érintkezett-e a környezetében olyan személlyel, aki fertőzött területen járt, vagy megbetegedett? (14 napon belül)
- Volt-e lázzal járó megbetegedése az elmúlt 14 napban?
- Volt-e száraz köhögéssel, nehézlégzéssel járó megbetegedése, tapasztalt-e hirtelen kezdetű szaglásvesztést, ízérzés hiányát vagy ízérzés zavarát az elmúlt 14 napban?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikével kapcsolatban magára ismer, kérjük ne induljon el, hanem egyeztessen új vizsgálati időpontot!


A fentiek mellett további korlátozásokat vagyunk kénytelenek bevezetni:


- Az Intézetben az orr-szájmaszk szabályszerű használata – szájat és orrot egyaránt takaró – mellett kötelező a legalább 1,5 méteres távolságtartás a betegek között.

- Az Intézetben csak és kizárólag az a páciens tartózkodhat, akinek az adminisztrációja, vizsgálata folyamatban van.
- Ez alól kivétel kiskorú gyermek, illetve mozgáskorlátozott személy hozzátartozója.
- További kivétel a mentőszolgálat tagjai, amennyiben beteget szállított ellátásra, hatósági, rendvédelmi szervek dolgozói.

Hozzátartozó, indokolt esetben – kizárólag orvosi engedéllyel – tartózkodhat az Intézetben.

Az Intézet recepcióján lehetőség van kézfertőtlenítésre, kérjük használják!

A kötelező higiéniai szabályok be nem tartása esetén az intézetnek joga van a vizsgálat elvégzését megtagadni!

A Raditec Kft. továbbra is hangsúlyt fektet a kiemelt betegellátásra, de ehhez szükségünk van az Önök segítségére és megértésére is.

Kérjük vigyázzanak ránk, hogy a továbbiakban mi is tudjunk vigyázni Önökre!


Megértésüket köszönjük!


Raditec Kft.