/ Gerinc CT és MR vizsgálat

Gerinc CT és MR vizsgálat

Nagyon kevesen mondhatják el a hazai felnőtt lakosságból, hogy életük során sosem szenvedtek derékfájástól. A civilizációs népbetegségnek is tekinthető hát- és derékproblémák nagyon megkeseríthetik a mindennapi életet, a tartós derékfájdalom akár hosszabb idejű munkából való kimaradást eredményezhet. A modern képalkotó diagnosztikai eljárások (gerinc CT és gerinc MR vizsgálat) segítségével fájdalommentes módon lehet megállapítani a gerincproblémák kiváltó okát.

Mi okozhatja a derékfájást?

A testünkben jelentkező fájdalom, mindig jelzés, mely arra utal, hogy valami nem jól működik a szervezetben. A derék és hátproblémák esetén a kezdeti panaszokat sokan hajlamosak elbagatellizálni, pedig ha a kezdeti tünetek jelentkezésekor alapos kivizsgálásra kerülne sor, elképzelhető, hogy sok esetben a gerincsérv (porckorongsérv) műtét elkerülhető lenne. A mozgásszegény, ülő életmód a gerinc egészségére negatív hatással van, a gerinc környéki izomzat, mély hátizmok nem elég erősek, így a porckorongsérv kialakulásának esélye nő. Az időben elkezdett gyógytorna, életmódváltás és a kezdeti elváltozások kimutatása képalkotó vizsgálati módszerekkel segíthet elkerülni a gerincsérv kialakulását, a műtéti beavatkozás szükségességét.

Természetesen derékfájdalmat nem csak porckorongsérv, vagy porckorong kiboltosulás, és isiász okozhat. A csontritkulás, ízületi porckopások, gerincferdülés, csigolyabántalmak, gerincet érintő gyulladásos kórképek és daganatos betegségek kísérő tünete is lehet deréktáji gerincfájdalom. A modern képalkotó diagnosztikai módszerek (gerinc CT és MR vizsgálat) azonban fenti kórképek diagnosztizálásában is fontos szerepet játszanak.

Hogyan segít a gerinc CT vizsgálat és a gerinc MR vizsgálat?

A gerinc CT vizsgálat eredménye a gerinc csontos elemeinek állapotáról (csigolyák, a csigolyák közti ízületek) ad pontos képet a szakorvosnak. A natív felvétel az érintett gerincszakaszról olyan pontos, hogy alkalmas lehet akár műtéti beavatkozások megtervezéséhez, vagy a beavatkozás utáni kontrollra is. A vizsgálat viszonylag rövid ideig tart, a páciensről háton fekvő helyzetben készül felvétel. A gerinc CT vizsgálat teljesen fájdalommentes diagnosztikai módszer.

Szintén fájdalommentes képalkotó eljárás a gerinc MR vizsgálat, melynek segítségével azok a kórképek is diagnosztizálhatóak, melyek nem csak a gerinc csontos elemeit érintik. A gerinc MR vizsgálattal pontos képet kaphat az orvos a porckorongok elváltozásairól, a műtét utáni hegek jelenlétéről, a csontvelőről és az esetleges daganatos megbetegedés jeleiről. Amennyiben a műtéti tervezéshez nem elegendő a CT vizsgálat eredménye, úgy kiegészítő megoldásként a gerinc MR vizsgálat segíthet. Az MR vizsgálat időtartama 30-45 perc, a páciensnek ez alatt az idő alatt mozdulatlannak kell maradnia, különben a felvétel nem lesz megfelelően értékelhető.