/ CT vizsgálatok

CT vizsgálatok

Computer tomográfiás vizsgálat (CT)
A CT (angolul computertomography) egy speciális röntgeneljárás, amit a 70-es évek végén vezettek be a diagnosztikába. Összetett, röntgensugarat és komputertechnikát felhasználó képalkotó módszer, amely segítségével testünk belsejéről bárhonnan és bármilyen mélységben készíthetők metszeti képek.

A gyakorlatban valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában használatos, olyan esetekben amikor más módszerrel nem állapítható meg  a pontos diagnózis, illetve az pontosításra szorul. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Olyan esetekben is eredményesen használható, ahol más vizsgálati módszerek nem túl sikeresek. Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában.

Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak. Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, ez gyakran megváltoztatja sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képességét, így az elváltozás a felvételen láthatóvá válik.

A CT gép egy gyűrű alakú röntgendetektorból áll, amely a beteg körül körben forgó röntgencső által kibocsátott röntgensugarakat felfogja. A testben elnyelődő röntgensugarak által nyert képet számítógép jeleníti meg, úgy hogy a szeleteknek megfelelő, anatómiailag korrekt rétegképet nyerünk a vizsgált régióról.

CT-vel az agy és a gerincvelő különböző kórfolyamatait nagy pontossággal ki lehet mutatni. A hidrocefalus (vízfejűség), születési rendellenességek, daganatok, szélütés (stroke) következtében elhalt agyterületek, megrepedt, előretüremkedő porckorongok ezen vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók. Emellett ezt az eljárást nem csak a diagnosztikában használják, hanem a terápia hatásosságának ellenőrzésére is, így például agytályogok antibiotikumos kezelése és daganatok sugárkezelése során.

A RADITEC Kft.-ben 2004-ben egy  négyszeletes gép üzemelt. Ez is kiváló vizsgálatokat készített, használtuk CT-angiográfiára, virtuális kolonoszkópiára is. A technológia az elmúlt tíz évben annyit fejődött, és olyan jó modellek jelentek meg az elmúlt években, hogy 2014-ben lecseréltük a készüléket. Jelenleg egy  GE Optima 540 CT működik, ami  a legújabb fejlesztések egyike. Ez az első Optima modell az országban. Ez a nagy teljesítményű, nagy igénybevételre szánt modellcsalád iteratív rekonstrukcióval rendelkezik, azaz megtalálható benne az ASiR dóziscsökkentő rendszer, és szinte minden, ami ma a dóziscsökkentésben világszerte elérhető. Sokkal gyorsabb, jobb minőségű a detektora, szebb képet ad, és a betegek számára a mellkas-has-kismedencei vizsgálatoknál, illetve a CT-kolonoszkópiánál a rövidebb légzésvisszatartás miatt könnyebbé teszi a vizsgálatot. Tapasztalataink szerint átlagosan 40%-kal tudjuk csökkenteni a dózist, ez elsősorban a mellkasi szűrővizsgálatoknál, az onkológiai betegek kontrollvizsgálatánál, illetve CT-kolonoszkópiánál fontos.

A gép lehetővé teszi bizonyos szervek különböző konraszt fázisokban történő vizsgálatát, továbbá háromdimenziós rekonstrukciók készítését csontstruktúrákról és -intravénás kontrasztanyag adása után- az artériákról is. A vizsgálati módszer másik óriási előnye, hogy speciális szoftverek segítségével lehetőség van a vastag,- illetve vékonybél virtuális áttekintő vizsgálatára is, amely pontos és kevésbé kellemetlen, mint a béltükrözéses eljárás.

A vizsgálat menete:
A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik.
A betegnek fel kell feküdnie a vizsgálóasztalra, majd ezzel együtt betolják a gép belsejébe. A felvételek elkészítése alatt a vizsgált személynek a CT gép vizsgálati asztalán mozdulatlanul kell feküdnie, különben a képek bemozdulnak és elmosódottak lesznek.

A vizsgálat maga a vizsgált testrésztől és a felbontástól függően 5-15 percig tarthat. A spirál CT vizsgálat során az érzékelő-fej (detektor) gyorsan fordul körbe a vizsgált személy körül. A gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen  értékek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek hasi és mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből.

A vizsgálat közben az asztal időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe. A vizsgálathoz esetenként szükség lehet egy röntgensugárfogó, ú.n. kontrasztanyag intravénás adására. Ez a mellkasi, hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban. Az érpályába bejuttatott kontrasztanyag révén még élesebb, információgazdagabb képek elkészítését teszi lehetővé, a felvételeken mutatkozó eltérések kifejezettebbé válnak, még pontosabbá válik a vizsgálat.

Mint minden intravénás beavatkozásnak, a kontrasztanyag adásának is vannak kockázati tényezői. A beadást követő néhány percben melegségérzés, fémes szájíz érezhető, mely néhány perc után magától megszűnik. Esetenként különböző fokú allergiás reakció, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén.

Hasi és kismedencei vizsgálatoknál a vizsgálat előtt 1-1,5 órával folyékony, jód tartalmú kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket. (Megjegyzés: A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása van.)

A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges.

FONTOS!: Az intravénás kontrasztanyag beadásához jó vesefunkció szükséges, ezért a vizsgálat előtt max. 1 hónappal vesefunkciós laborvizsgálatot kell végeztetni.

Szükséges előkészületek:
A CT vizsgálatot megelőző 4 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt. A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavalt.

FONTOS!: MR és CT berendezéseinknél 120 kg a súlyhatár. 120 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.

Speciális előkészület szükséges a virtuális vastagbélvizsgálatokhoz, amelyhez az előkészítéshez szükséges hashajtó szert a beutaló orvosával tudja felírattatni.
A beteg a vizsgálatot megelőző napon reggeltől kerülje a rostos ételeket, még egy könnyű ebédet délig elfogyaszthat, onnantól kezdődően csak átlátszó folyadékot ihat (pl. üres húsleves, tea, szénsavmentes víz).

A vizsgálat napján továbbra sem ehet, a vizsgálat elvégzéséig.

Szintén speciális előkészület szükséges a vékonybélvizsgálathoz is: a beteg a vizsgálatot megelőző napon déltől már ne egyen, csak átlátszó folyadékot fogyaszthat (pl. üres húsleves, tea, szénsavmentes víz). este egy tabletta fenolftaleint (vagy bármilyen hashajtót) vegyen be.

Speciális előkészület szükséges a hosszú itatásos hasi-kismedencei ct (ct colonoscopia helyett) vizsgálathoz is, mely megegyezik a vastagbélvizsgálat során leírt előkészülettel.

CT enterográfia
Olyan speciális CT vizsgálat, amely során a vékonybeleket speciális kontrasztanyaggal töltjük fel (a betegnek 1,5 l Mucofalk oldatot kell meginnia). Ez sűrűbb a hagyományos CT vizsgálat során ivott kontrasztanyagnál, ezáltal lehetővé válik a vékonybelek teljes kitöltése. Ezenkívül ez ún. negatív  („átlátszó”) kontrasztanyag, ezáltal a vékonybelek falának kontraszthalmozása jobban kimutatható.

A vékonyrétegű szeletek elkészítése után több síkú ferde rekonstrukciókat végzünk, ezáltal a hagyományos, szondával végzett enterográfiához hasonló képeket kapunk. Ezzel a vizsgálattal lehetővé válik a vékonybelek gyulladásos folyamatainak kimutatása. Crohn betegségben a folyamat kiterjedtségét, a környező zsírszövetek gyulladását, a betegség aktivitására utaló fokozott érellátást, a betegség szövődményeit ( tályog, fisztula) tudjuk pontosan meghatározni.

Vastagbél szűrés CT colonoscopiával
Magyarországon a leggyakoribb halált okozó kórkép a vastag,– és végbélrák. A legtöbb vastagbéldaganat (az esetek 90 %-ában) a vastagbél úgynevezett  polipjaiból alakul ki általában igen lassan 5-15 év alatt. Ha a polipot időben eltávolítják, a daganat nem jön létre, eltávolításához azonban vastagbéltükrözés szükséges.

Minden harmadik 50 évnél idősebb ember vastagbelében lehet polip, de ezek közül csak a nagyobbakat (kb. minden ötödiket-hatodikat) kell eltávolítani. Virtuális colonoscopiával a polipusok jól felismerhetőek.

Ez egy olyan speciális CT vizsgálat, amely során a vastagbelet pumpa segítségével széndioxiddal töltjük fel, majd komputeres úton jutunk tükrözéshez hasonló képet. Ez egy minimális kellemetlenséggel járó vizsgálat, és ebben az esetben nem szükséges kamerát végigvezetni a bélrendszeren. A CT colonoscopia során teljes hasi CT vizsgálat is történik. Amennyiben daganatot észlelünk, a vizsgálattal egyúttal a daganat kiterjedtségét, az esetleges helyi és távoli áttéteket is kimutatjuk.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az amerikai rákszövetség (ACS) 2008-tól a virtuális colonoscopiát az elsődleges vastagbélrák szűrő módszerek közé sorolta.

Ha Ön elmúlt 50 éves, családjában már előfordult vastagbélrák, székelési habitusa megváltozott, véres székletet vagy vérzést észlel és szeretné megelőzni a vastagbélrák kialakulását, keresse fel a RADITEC diagnosztikai centrumot!

Mivel a vastagbéldaganat kialakulása a polipusokból 5-15 év alatt történhet meg, idősebb korban a kis polipok kiszűrésének nincs jelentősége. Ezért ilyen esetekben (elsősorban az inkomplett colonoscopia kiegészítéseként kért vizsgálatoknál) a hosszú itatásos hasi CT-t javasoljuk.

Hosszú itatásos hasi CT
Ebben az esetben a megfelelő előkészület után a vizsgálatot megelőzően 2 órával 2 liter folyékony, jód tartalmú kontrasztanyagot kell meginni. Így a vékonybeleken kívül a vastagbelek is feltelődnek, ami lehetővé teszi nagyobb idegenszövet (daganat) kimutatását. Ezenkívül teljes értékű (három kontrasztos fázisban készült) hasi-kismedencei CT vizsgálatot kapunk, ami a többi hasi szerv pontosabb megítélését is lehetővé teszi.

Tüdőrák szűrés LDCT vizsgálattal
A tüdőrák a férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedése. Minden hetedik dohányos élete során tüdőrákot kap. Bár a hagyományos tüdőszűréssel a tbc-t diagnosztizálni lehet, a tüdőrák felismerésében azonban ez a módszer meglehetősen alacsony érzékenységű, mert csak a nagyobb daganatokat észleli.

Az apró daganatok kimutatására is alkalmas alacsony dózisú CT vizsgálat (LDCT) a hagyományos tüdőszűrésnél 95%-kal nagyobb érzékenységű.

Egyes intézetek ajánlják a magas rizikójú (dohányos) betegek szűrését, de a CT szűréssel felfedezett tüdőrákok közel fele nem dohányos páciensen jelentkezik.

A szűrést 40 éves kortól javasolt kezdeni, és évente ismételni. Minden 100 dohányos ember vizsgálatánál 1-2 olyan apró I. stádiumú tüdőrákot találni, mely jól gyógyítható. A CT-vel kiszűrt és kezelt tüdőrákos betegek kb. 90%-a 10 év múlva is él. Ha a daganat nem szűrés során derül ki, csak 5-10%-ban gyógyítható.

Az alacsony dózisú CT szűréssel a kivizsgálás során a páciensek 30-50%-ában lehet a tüdőben elváltozást kimutatni, amelyek nagy része korábbi gyulladás ártalmatlan maradványa. Ha az ilyen eltérések aprók, a pácienst 1 év múltán, ha nagyobbak gyakrabban visszahívjuk kontroll vizsgálatra.

Ha az elváltozás a kontroll vizsgálaton növekedést mutat, ez rosszindulatúság jele lehet. Az eltérések alapos nyomon követésével biztosak lehetünk abban, hogy a rák a legkorábbi stádiumban kimutatható.

Ha Ön dohányzik, legalább annyit tegyen meg a tüdőrák megelőzésére, hogy CT szűrésre jár!