/ CT vagy MR vizsgálat és a szív- és érrendszer egészsége

CT vagy MR vizsgálat és a szív- és érrendszer egészsége

Magyarországon minden második halálozás szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza, a kardiovaszkuláris kórképek között pedig vezető szerepet tölt be a koszorúér betegség. Az időben elvégzett modern képalkotó szűrővizsgálatok, mint a CT és az MR diagnosztikai módszer segíthet már a panaszok megjelenése előtt feltárni a szív- és érrendszeri elváltozásokat, a koszorúér megbetegedést.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a szív egészsége
A kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai között találhatóak életmódbeli tényezők (mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, helytelen étrend, stressz, stb.), melyeken úgy lehet segíteni, ha változtatunk az életvitelünkön. A biológiailag determinált, öröklött tényezők (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, családi halmozódás stb.) azonban nem megváltoztathatóak, mégis jó hír, hogy a megelőző szűrővizsgálatokkal a fatális kardiovaszkuláris események kialakulásának veszélye jelentősen csökkenthető.

Hogyan segíthet a képalkotó diagnosztika (MR és CT vizsgálat) a szívbetegségek szűrésében?
Ha az Ön családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, szívritmus probléma, vagy a rizikófaktorok valamelyikében érintett, esetleg életkora indokolja, mindenképp érdemes rendszeresen részt vennie kardiológiai szűrővizsgálaton!

A teljesen fájdalommentes kardiológiai CT vizsgálat segítségével megállapítható a még teljesen tünetmentes fázisában lévő, kezdődő koszorúér megbetegedés. A CT képalkotó diagnosztikai módszer segítségével a szakemberek meg tudják vizsgálni a koszorúerek falának állapotát, a lehetséges mészlerakódásokat, szűkületeket, esetleges elzáródásokat. A beteg a vizsgálat előtt jódtartalmú kontrasztanyagot kap vénásan, annak érdekében, hogy a vizsgált képletekről részlet gazdag felvételt nyerjenek.

A szív-MR vizsgálat segítségével kiválóan vizsgálhatóak a szívburok örökletes kórképei, illetve a szívizomzatot érintő elváltozások és kórképek pontosan kimutathatók. A szív- és érrendszeri MR vizsgálat során nem éri röntgen sugárzás a páciens szervezetét, így a módszer egészségügyi kockázatot nem hordoz. A szívritmus szabályozó készülékkel (pacemaker) élőknél azonban a mágneses tér miatt nem alkalmazható ez a képalkotó diagnosztikai eljárás. Míg vesebetegségben szenvedőknél, ahol a jódtartalmú izotópos CT vizsgálat nem ajánlott a szív MR vizsgálatot kockázat nélkül el lehet végezni.

Tájékoztatás a COVID-19 járványügyi vészhelyzettel kapcsolatban

 

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Raditec Kft. az emelkedő Covid esetszámok ellenére is folytatja betegellátó működését.

Az ellátás zavartalansága és a járványveszély csökkentése érdekében megelőző intézkedéseket vezettünk be a hozzánk forduló páciensek és dolgozóink egészségének és biztonságának megóvására.

Ennek következtében kérjük, hogy a következő kérdéseket figyelmesen olvassa el, és amennyiben valamelyik feltétel teljesül, kérjük, hívja intézetünket vagy jelezze e-mailben, hogy a vizsgálata nem elvégezhető, és egyeztessünk új vizsgálati időpontot:


- Járt-e koronavírussal fertőzött országban? (14 napon belül)

- Érintkezett-e a környezetében olyan személlyel, aki fertőzött területen járt, vagy megbetegedett? (14 napon belül)
- Volt-e lázzal járó megbetegedése az elmúlt 14 napban?
- Volt-e száraz köhögéssel, nehézlégzéssel járó megbetegedése, tapasztalt-e hirtelen kezdetű szaglásvesztést, ízérzés hiányát vagy ízérzés zavarát az elmúlt 14 napban?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikével kapcsolatban magára ismer, kérjük ne induljon el, hanem egyeztessen új vizsgálati időpontot!


A fentiek mellett további korlátozásokat vagyunk kénytelenek bevezetni:


- Az Intézetben az orr-szájmaszk szabályszerű használata – szájat és orrot egyaránt takaró – mellett kötelező a legalább 1,5 méteres távolságtartás a betegek között.

- Az Intézetben csak és kizárólag az a páciens tartózkodhat, akinek az adminisztrációja, vizsgálata folyamatban van.
- Ez alól kivétel kiskorú gyermek, illetve mozgáskorlátozott személy hozzátartozója.
- További kivétel a mentőszolgálat tagjai, amennyiben beteget szállított ellátásra, hatósági, rendvédelmi szervek dolgozói.

Hozzátartozó, indokolt esetben – kizárólag orvosi engedéllyel – tartózkodhat az Intézetben.

Az Intézet recepcióján lehetőség van kézfertőtlenítésre, kérjük használják!

A kötelező higiéniai szabályok be nem tartása esetén az intézetnek joga van a vizsgálat elvégzését megtagadni!

A Raditec Kft. továbbra is hangsúlyt fektet a kiemelt betegellátásra, de ehhez szükségünk van az Önök segítségére és megértésére is.

Kérjük vigyázzanak ránk, hogy a továbbiakban mi is tudjunk vigyázni Önökre!


Megértésüket köszönjük!


Raditec Kft.