/ CT vagy MR vizsgálat és a szív- és érrendszer egészsége

CT vagy MR vizsgálat és a szív- és érrendszer egészsége

Magyarországon minden második halálozás szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza, a kardiovaszkuláris kórképek között pedig vezető szerepet tölt be a koszorúér betegség. Az időben elvégzett modern képalkotó szűrővizsgálatok, mint a CT és az MR diagnosztikai módszer segíthet már a panaszok megjelenése előtt feltárni a szív- és érrendszeri elváltozásokat, a koszorúér megbetegedést.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a szív egészsége
A kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai között találhatóak életmódbeli tényezők (mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, helytelen étrend, stressz, stb.), melyeken úgy lehet segíteni, ha változtatunk az életvitelünkön. A biológiailag determinált, öröklött tényezők (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, családi halmozódás stb.) azonban nem megváltoztathatóak, mégis jó hír, hogy a megelőző szűrővizsgálatokkal a fatális kardiovaszkuláris események kialakulásának veszélye jelentősen csökkenthető.

Hogyan segíthet a képalkotó diagnosztika (MR és CT vizsgálat) a szívbetegségek szűrésében?
Ha az Ön családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, szívritmus probléma, vagy a rizikófaktorok valamelyikében érintett, esetleg életkora indokolja, mindenképp érdemes rendszeresen részt vennie kardiológiai szűrővizsgálaton!

A teljesen fájdalommentes kardiológiai CT vizsgálat segítségével megállapítható a még teljesen tünetmentes fázisában lévő, kezdődő koszorúér megbetegedés. A CT képalkotó diagnosztikai módszer segítségével a szakemberek meg tudják vizsgálni a koszorúerek falának állapotát, a lehetséges mészlerakódásokat, szűkületeket, esetleges elzáródásokat. A beteg a vizsgálat előtt jódtartalmú kontrasztanyagot kap vénásan, annak érdekében, hogy a vizsgált képletekről részlet gazdag felvételt nyerjenek.

A szív-MR vizsgálat segítségével kiválóan vizsgálhatóak a szívburok örökletes kórképei, illetve a szívizomzatot érintő elváltozások és kórképek pontosan kimutathatók. A szív- és érrendszeri MR vizsgálat során nem éri röntgen sugárzás a páciens szervezetét, így a módszer egészségügyi kockázatot nem hordoz. A szívritmus szabályozó készülékkel (pacemaker) élőknél azonban a mágneses tér miatt nem alkalmazható ez a képalkotó diagnosztikai eljárás. Míg vesebetegségben szenvedőknél, ahol a jódtartalmú izotópos CT vizsgálat nem ajánlott a szív MR vizsgálatot kockázat nélkül el lehet végezni.