/ CT és MR vizsgálat előtti napon mit csináljunk?

CT és MR vizsgálat előtti napon mit csináljunk?

A legtöbb ember idegessé válik ha orvoshoz kell fordulnia, vizsgálatra készül. A feszültség oldására a legjobb ellenszer, ha pontosan tudjuk, hogy mire számítsunk és fel is készülünk arra, hogy mit csináljunk a CT és MR vizsgálat előtti napon, illetve a vizsgálatot közvetlenül megelőző órákban. Érdemes már a vizsgálatot megelőző napon újra ellenőrizni, hogy pontosan mikorra szól az időpont és legalább negyed órával hamarabb érkezni a helyszínre.

Hogyan készüljünk a CT vizsgálatra?

A CT vizsgálat, bár jóval kisebb sugárterhelést ró a szervezetre, mint a hagyományos röntgenkészülékek, minden esetben orvosi javallatra végezhető el. Ha felmerül Önben a terhesség gyanúja, feltétlenül konzultáljon a vizsgálat előtt orvosával! Kismedencei, hasi CT vizsgálat éhgyomorra történik, így délutáni időpont esetén is ügyeljen rá, hogy ne fogyasszon ételt és folyadékot a vizsgálatot megelőző 6 órában.

 

A hasi CT vizsgálat előtt elképzelhető, hogy a belek elkülönítése céljából el kell fogyasztania 1-1,5 l folyadékot, erről a vizsgálatot megelőzően a szakszemélyzet tájékoztatni fogja. Más CT vizsgálatok esetén is érdemes betartani egy 4 órás időablakot, azaz 4 órával ne egyen és ne igyon a CT vizsgálat előtt. Az eljárás tökéletesen fájdalommentes és nem invazív.

Amennyiben Önről nem natív felvétel készül, hanem kontrasztanyagos CT vizsgálatra érkezik, konzultáljon orvosával a vizsgálat előtt, esetleges allergiás hajlamáról. Mellkas CT vizsgálatnál szükséges a felvétel ideje alatt több alkalommal visszatartani a lélegzetet mintegy 20 másodpercig, ha ez nehézséget okoz, lehet gyakorolni a CT vizsgálatot megelőző napokban. Szintén tudatosan lehet készülni arra, hogy a vizsgálati eljárás ideje alatt a vizsgálóasztalon mozdulatlanul kell hanyatt feküdni.

Hogyan készüljünk az MR vizsgálatra?

Az MR vizsgálat erős mágneses térben zajlik, ebből kifolyólag vannak olyan esetek, mikor a vizsgálat elvégzése ellenjavallt. Ha valakinek beültetett szívritmusszabályozó készüléke (pacemakere) van, vagy a testében mágnesezhető fém implantátum található, az MR vizsgálatot nem tudják elvégezni. Ha Önnél felmerül a terhesség gyanúja, vagy várandós a vizsgálat előtt konzultáljon kezelőorvosával!

A vizsgálat előtt minden mágnesezhető fémet vegyen le a testéről, ügyeljen rá, hogy ruházatán se legyen ilyen kiegészítő. Kontrasztanyagos MR vizsgálat esetén a CT vizsgálatnál leírtaknak megfelelően beszéljen orvosával korábbi allergiás reakcióiról, illetve a vizsgálatra hozzon magával friss vesefunkciós leletet. A mellkas CT vizsgálathoz hasonlóan az MR vizsgálat alatt is szükséges a légzés időszakos visszatartása, valamint a CT vizsgálatnál leírtak érvényesek a vizsgálatot megelőző folyadék és ételfogyasztásra is.