/ Betegségmegelőzés CT és MR vizsgálat

Betegségmegelőzés CT és MR vizsgálat

Magyarországon vezető haláloknak számítanak a szív-, és érrendszeri megbetegedések, míg a második helyen a daganatos elváltozások okozta halálozások állnak a statisztikában. Ilyen szomorú adatok mellett nem lehet elégszer beszélni a szűrővizsgálatok fontosságáról, különösen az olyan vizsgálatok esetében, melyek teljesen fájdalommentesek, egészségügyi kockázatot nem hordoznak, ugyanakkor az általuk a szervezet működéséről megtudható információ életmentő is lehet!

Az MR vizsgálat és CT vizsgálat feltárhat már olyan korai stádiumú elváltozást is, mely az időben kezdett terápiának köszönhetően tökéletesen gyógyítható.

Mit nyújthat a CT és MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat és a CT vizsgálat is modern képalkotó, nem invazíz orvosdiagnosztikai eszköz, segítségükkel a szervezet különböző részeiről, a szervek működéséről nyerhető valós idejű részletes felvétel. Mindkét eljárás alkalmas arra, hogy natív, vagy kontrasztanyagos felvételek készüljenek a páciensről. Vagy akár arra is lehetőség van, hogy a két diagnosztikai módszer (MR vizsgálat és CT vizsgálat ) kombinációjával pontosítsák a diagnózist.

Ha létezik olyan vizsgálati módszer mely fájdalommentes, pontos eredményeket nyújt, részletes információkat ad, akkor vajon miért ne aknáznánk ki a benne rejlő lehetőségeket a betegségmegelőzésben? Ahhoz hogy a CT és MR vizsgálatok még nagyobb szerepet kaphassanak a betegségmegelőzés terén, még többször kell hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálatok lényege, hogy még a fizikai tünetek megjelenése előtt szűrik ki a legapróbb elváltozásokat is.

Szintén érdemes leszögezni, hogy a CT és MR vizsgálatok eredményei kiválóan alkalmasak arra, hogy követni lehessen a páciens szervezetében zajló változásokat. Hiszen aki rendszeresen jár szűrésre, annak lehetősége van összevetni a korábban készült leleteket a legutóbbival. Így akár egy betegség, terápia utánkövetésében is hasznos információt tud nyújtani az orvosi képalkotó diagnosztika. Sokan tartanak attól is, hogy a vizsgálat sokáig tart, várni szükséges, az eredmények csak napok esetleg hetek múlva készülnek el.

Az MR és a CT vizsgálat nem igényel különösebb előzetes felkészülést, fájdalommentes eljárás, időpontra érkezik a páciens, s maga a vizsgálat sem vesz igénybe túl sok időt (15-60 perc attól függően, hogy milyen képalkotó eljárásról van szó). Mindezt a sok előnyt figyelembe véve, semmiképp sem tűnhet túlzásnak az a kijelentés, hogy a szűrővizsgálat életet menthet. Nem túlzás, hiszen igaz, minél korábban szűrhető ki egy betegség, annál inkább van esély a hatékony terápia időben történő elkezdésére!