/ Az MR vizsgálat

Az MR vizsgálat

Az MR vizsgálat neve az angol MRI (Magnetic Resonance Imaging) mozaikszóból ered, mágneses rezonancián alapuló orvosi képalkotó eljárást jelent. A vizsgálat nem invazív, így nincs szükség sebek ejtésére, tű alkalmazására, vagy műtéti feltárásra. Az MR vizsgálat teljesen fájdalommentes eljárás, segítségével, a leletet értékelő szakember fontos és részlet gazdag képet kap a páciens állapotáról.

Milyen elven működik az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat olyan modern képalkotó módszer, mely erőteljes mágneses mező és számítógép generálta rádióhullámok segítségével készít részletes felvételeket a test belső szerveinek állapotáról, illetve a szövetek elváltozásáról. A mágneses mezőben megváltozott viselkedésű molekulák eltérő módon reagálnak a számítógéppel összekötött képalkotó rendszer által generálta rádióhullámokra.

A mágneses térben az átrendezett egyes atomok magjai olyan reakciót adnak a rádióhullámokra, melyekből következtetni lehet fizikai jellemzőikre, tulajdonságaikra. Ezeket az információkat és jeleket felhasználva készít az MR berendezés keresztmetszeti nagyon pontos, részlet gazdag felvételeket a vizsgálni kívánt testrészről, szervről, szövetekről.

Az MR vizsgálat egyik előnye, hogy az eljárás során a szervezet nincs kitéve sugárzásnak, szemben a röntgen vizsgálattal vagy a CT-vel. A CT vizsgálat helyett előnyösebb választás az MR vizsgálat abban az esetben, ha a szervezet lágyrészeiről (belső szervek, izmok, ínak, ízületek, erek ) szeretnénk pontos képet kapni.

A képalkotó eljárás kiválasztásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy akinek pacemakere van, annak nem ajánlott az MR vizsgálat az eljárás során alkalmazott mágneses tér miatt. Kerülendő lehet az MR vizsgálat akkor is, ha mágnesezhető anyagból készült beültetett protézissel rendelkezik a páciens.

Hogyan zajlik az MR vizsgálat?

Az MR készülék egy hosszú, alagútszerű csőhöz hasonlítható, melynek mindkét vége nyitott. A páciens egy mozgatható asztalra fekszik fel, amely a cső nyílásába csúszik be. A teljes eljárás tökéletesen fájdalommentes és a vizsgált képletektől függően 15 perctől akár egy teljes óráig is eltarthat.

Lehetőség van natív, vagy kontrasztanyagos MR vizsgálat elvégzésére, erre a vizsgálatot előíró orvos tesz ajánlást. Amennyiben a páciens nehezen viseli a zárt térben tartózkodást, szorongásra hajlamos, orvosától enyhe nyugtatót kérhet az MR vizsgálat elvégzésének idejére. Megnyugtató lehet a beteg számára az is, hogy a szomszédos helyiségben tartózkodik a vizsgáló szakember.