/ Agykoponya CT

Agykoponya CT

Az CT képalkotó orvosdiagnosztikai eljárással vizsgálható az agykoponya is. Az agykoponya CT vizsgálat elvégzése indokolt lehet számos olyan tünet (ismeretlen eredetű eszméletvesztés, erős, gyakori fejfájás, beszéd-, látás-, hallászavarok, mozgáskoordinációs zavarok, féloldali bénulás, zsibbadás, epilepsziás görcsök, memóriakiesés) esetén, melyek hátterében tisztázatlan kórok áll.

Az agykoponya CT vizsgálat segít a központi idegrendszer állapotának felmérésében, illetve az elváltozások kiszűrésében. A CT orvosdiagnosztikai képalkotó eljárással nem csak az agyat, hanem az arc üregeit és az arckoponya részeit is monitorozni tudják. Indokolt lehet a például az agykoponya CT vizsgálat visszatérő homloküreg-, és arcüreggyulladás esetén is.

A CT vizsgálat röntgensugarak és speciális számítógépes technológia révén tud felvételeket készíteni a beteg agykoponyájáról. A modern CT eljárások jóval kisebb sugárterhelésnek teszik ki a szervezetet és részletesebb információt szolgáltatnak a vizsgált képletekről, mint a hagyományos röntgenvizsgálat. Nagyon hatékony vizsgálati eljárás a koponya traumás sérülései esetén, mikor ki kell szűrni a koponyacsont töréses elváltozásait, baleseti eredetű koponyaűri vérzéseket, agyi haemotómát.

Segítségével vizsgálhatóak az agykamrák elváltozásai, az agyállományban előforduló fejlődési rendellenességek, első- és másodlagos daganatos elváltozások az agyállományban. Az agykoponya CT segítségével az agy keringési elváltozásai is kiszűrhetők, felfedezhetőek az agyi érrendszerben előforduló aneurizmák, egyéb kóros képletek. A vizsgálati módszerrel az agyi érkatasztrófa, agyvérzés okozta elváltozások mértékét is kellőképpen pontosan meg lehet ítélni.

A koponya CT vizsgálat teljesen fájdalommentes eljárás, mely nem jár invazív beavatkozással. A CT készülék egy nagy gyűrűhöz hasonlatos, melynek az aljában egy asztalon fekszik a páciens a vizsgálat ideje alatt. A CT berendezés működése közben az asztal, amin a páciens fekszik, lassan mozog. A gép halk hangot bocsáthat ki a vizsgálati eljárás alatt. Azoknál a betegeknél sem okoz gondot az agykoponya CT elvégzése, akik enyhe klausztrofóbiába szenvednek és ezért az MR vizsgálat nem jöhet szóba esetükben. Az vizsgálati eljárás mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Lehetőség van kontrasztanyagos agykoponya CT elvégzésére is.