/ A gerinc CT vizsgálata

A gerinc CT vizsgálata

A komputertromográfiás vizsgálat, más néven CT vizsgálat, olyan, nem invazív képalkotó diagnosztikai eljárás, mely röntgensugarak és a fejlett számítógépes technológia kombinációját használja, hogy a test vizsgálandó részeiről részletes felvételt készítsen. A hagyományos röntgenfelvételnél sokkal pontosabb információt ad a CT vizsgálat, és az sem elhanyagolható tény, hogy a gerinc CT jóval kisebb sugárterhelésnek teszi ki a szervezetet, mint a röntgenvizsgálat.

A gerinc CT-vizsgálata a választandó eljárás, ha a gerinc csontos elemei, csigolyák, valamint porckorongok, és szövetek állapotáról és elváltozásairól szeretne az orvos tájékozódni.

Mikor javasolt gerinc CT vizsgálat?

A gerinc CT vizsgálati módszer sikeres a porckorongsérvek és gerincet, csigolyatestet érintő daganatos betegségek, gerincet érintő traumás sérülések diagnosztikájában. A nyitott gerinc (spina bifida) kiszűrésére, a gerincferdülés mértékének pontos felmérésére is kiválóan alkalmas.

A fizikális sérülések, a gerinc csontos elemeit érintő degeneratív elváltozások kimutatásában és a gyulladásos kórképek kiszűrésében is hatékonyan segít a gerinc CT vizsgálat. A CT a megfelelő vizsgálati módszer, ha a hagyományos röntgenfelvétel nem nyújt elegendő információt, de akkor is ez a választandó képalkotó eljárás, ha a páciens pacemakere, vagy mágnesezhető anyagból készült beültetett protézise miatt az MR vizsgálat elvégzése ellenjavallt.

A gerinc lumbális szakaszának CT vizsgálatát a porckorongsérv diagnosztizálására ajánlják, mivel ez az elváltozás a leggyakoribb a gerinc lumbális szakaszán. A gerinc CT-vizsgálat segítségével felmérhető a porckorongsérv és az ideggyök közötti kapcsolat.

A gerinc CT vizsgálat során olyan összetett és pontos felvételek készülnek, melyek segítségével biztonságosan felállítható műtéti terv, illetve a műtét utáni állapot vizsgálatára és az utánkövetésre is megfelelő a képalkotó eljárás. Műtétek után a képalkotó eljárás a beültetett protézisek elhelyezkedéséről illetve a csontosodás mértékéről is fontos információt nyújt a szakembereknek.

A CT készülék egy nagy gyűrűhöz hasonlítható, melynek aljában egy asztal mozog, ezen az asztalon fekszik háton, mozdulatlanul a páciens a teljesen fájdalommentes gerinc CT vizsgálat alatt. Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy háton fekve történjék a vizsgálat, kivételes esetben, más pozícióban, pl. oldalt fekve is lehetőség van a felvételek elkészítésére.